Csaknem 13 milliárd eurót hagyott jóvá az Európai Bizottság Szlovákiának!

2022. november 24. - 16:59 | Belföld

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Szlovákia 2021-2027 operatív programot, amelynek keretében az ország csaknem 13 milliárd eurót vehet igénybe új uniós alapokból.

Csaknem 13 milliárd eurót hagyott jóvá az Európai Bizottság Szlovákiának!
Fotó: TASR - Maroš Černý

A támogatás összege a régiókban élők életének javítására, az energiabiztonságra, a digitalizálásra és a zöld megoldásokra irányul. A programot csütörtökön Veronika Remišová (Za ľudí) informatizációért, régiófejlesztésért és beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes mutatta be Eperjesen, a Jobb Szlovákiát teremtünk című konferencián.

A konferencián jelent volt továbbá két uniós biztos, Elisa Ferreira és Nicolas Schmit.

"Nagyon örülök az új szlovákiai programmal és az uniós alapok reformjával elért sikernek. Az Európai Unióban az első hat ország között vagyunk, amelyek számára teljes körűen jóváhagyták az uniós alapok új programidőszakát. Ennek eredményeképp már néhány hét múlva bejelenthetjük az új uniós alapok első felhívásait” – hangsúlyozta Remišová.

A miniszter szerint az új uniós alapok nagy esélyt jelentenek Szlovákia számára a továbblépésre. "Ma egy teljesen új befektetési fejezetet nyitunk Szlovákiában” – emelte ki.

„Ha most nem tudjuk alapjaiban fejleszteni oktatási rendszerünket, támogatni a kutatást, az innovációkat, javítani vállalataink általános környezetén, akkor lemaradunk. Az új európai alapok tehát óriási lehetőséget jelentenek Szlovákiának, ugyanakkor lehet, hogy ez az utolsó esély arra, hogy mindez elinduljon” – hangsúlyozta.

A gyakorlatban szerinte a program az európai források könnyebb, gyorsabb és átláthatóbb lehívását eredményezi, felesleges bürokrácia nélkül.

A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló program kulcsfontosságú támogatási területei: versenyképesebb és intelligensebb Szlovákia (1,9 milliárd euró), zöldebb Szlovákia (4,2 milliárd euró), összekapcsoltabb Szlovákia (2 milliárd euró), szociálisabb és befogadóbb Szlovákia (3,3 milliárd euró).

A csomag legnagyobb részét, 12,59 milliárd eurót a zöld- és klímacélokra, valamint az energiabiztonság növelésére szánják, amely magába foglalja a megújuló energiaforrások használatát (398 millió euró), a hőszigetelést és az energiafogyasztás csökkentését (722 millió euró) és a vállalkozások energiahatékonyságát (78 millió euró).

A Szlovákia 2021-2027 operatív programot, amely alapján az új programidőszakban csaknem 13 milliárd eurót hívhatunk le, 2022. június 28-án hagyta jóvá a szlovák kormány.


(TASR)