Csaknem biztos, hogy nekivág az elnökválasztásnak a Smer egykori minisztere

2023. augusztus 7. - 08:47 | Belföld

Ján Kubiš korábbi diplomata, Szlovákia egykori külügyminisztere nagy valószínűséggel megméretteti magát a jövő tavasszal esedékes szlovákiai elnökválasztáson.

Csaknem biztos, hogy nekivág az elnökválasztásnak a Smer egykori minisztere
Ján Kubiš és felesége (Fotó: TASR - archív felvétel)

A Markízának úgy nyilatkozott, hogy már csaknem végleges a döntése ezzel kapcsolatban, a támogatottságát pedig aláírásgyűjtéssel szeretné felmérni.

"Van elég tapasztalatom ahhoz, hogy alternatívát kínálhassak" - mondta.

Noha pillanatnyilag minden az előrehozott parlamenti választásokról szól, az elnökválasztás is közeleg, háromnegyed évünk van hátra. Ján Kubiš Ivan Korčok után a második diplomata és volt külügyminiszter, aki fontolgatja az indulást. A végső döntésüket vélhetően mindketten a parlamenti választások után jelentik be.

Két módja van annak, hogy induljunk az elnökválasztáson Szlovákiában, az egyik, ha 15 parlamenti képviselő jóváhagyja a jelöltséget, a másik pedig, hogy a induló 15 ezer támogató aláírást gyűjt.

Ján Kubiš egyébkén 70 éves múlt. 1999 és 2005 között ő volt az EBESZ főtitkára, majd az EU közép-ázsiai különmegbízottjává vált Brüsszelben. 2006-tól 2009-ig volt az első Fico-kormány külügyminisztere, 2012-től az ENSZ főtitkárának afganisztáni, 2019-től pedig libanoni különmegbízottjaként dolgozott.

(Markíza/parameter)