Csaknem félmilliárd eurót kapnak Szlovákia legnagyobb vállalatai, hogy zöldebbé váljanak

2023. szeptember 12. - 11:56 | Belföld

A Modernizációs Alapból csaknem 470 millió euróval támogatják az U. S. Steel Košice, a Duslo Šaľa, a Mondi SCP, a Slovnaft, a Rona és a Danucem Slovensko társaságok ökologikusabbá alakítását.

Csaknem félmilliárd eurót kapnak Szlovákia legnagyobb vállalatai, hogy zöldebbé váljanak
Fotó: TASR - illusztráció

Erről Milan Chrenko környezetvédelmi miniszter és Peter Dovhun gazdasági miniszter tájékoztatott a sajtótájékoztatóján, az ipar szén-dioxid-mentesítését célzó program értékelését követően. A hat ipari vállalat a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátók közé tartozik Szlovákiában, és a kibocsátás-kereskedelmi rendszernek is a része.

A környezetvédelmi miniszter szerint ezek a projektek azt példázzák, hogy hogyan lehet összekapcsolni a környezet iránti felelősségvállalást a technológia modernizálásával és a szlovák ipar versenyképességének a növelésével. „Bízom benne, hogy ma egy új fejezetet nyitottunk, amelyben a fenntartható gazdasági növekedés és a környezet iránti felelősségvállalás egyre többször fog találkozni. Hiszen más út nem vezet egy haladó, zöld Szlovákiához” – közölte Chrenko.

A gazdasági miniszter szerint a zöld beruházások lehetőséget teremtenek a szlovák ipar számára, hogy új technológiákat, innovációkat vezessen be, és egyúttal új munkalehetőségeket teremtsen a maguk hozzáadott értékével. „A most kiértékelt felhívás az eddigi legszélesebb körű együttműködést jelenti a gazdasági és a környezetvédelmi minisztérium között. A 470 millió eurós beruházási támogatás hat vállalat modernizálásában segít Trencsén, Kassa, Nyitra, Eperjes, Pozsony és Zsolna megyében. Mindegyik vállalat jelentős munkáltató a régióban” – mondta Dovhun.

A zöldtárca szerint a projektek megvalósítása után 19 százalékkal fog csökkenni azoknak a Társaságoknak a kibocsátása, amelyek bekapcsolódnak a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe. A projektek értékelése során két szempont volt döntő: az egyik a kibocsátások csökkentésének mértéke, a másik pedig, hogy hol a legolcsóbb egy tonna CO2 csökkentése.

A támogatás legnagyobb része, 300 millió euró, a kelet-szlovákiai U. S. Steel Košice társasághoz vándorol. Az új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológia telepítését célzó projektnek köszönhetően a vállalat évente 2,6 millió tonna CO2-kibocsátást takaríthat meg. További 58 millió euróval támogatják a zöld hidrogén előállítását a Duslo vállalatban.

Pozsonyban a Slovnaft 44 millió euró támogatást kap az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az energiahatékonyság növelésére és a technológia korszerűsítésére. A Mondi SCP-nél a termelés egy részében a földgáz biogázzal való helyettesítésére kerül sor közel 30 millió euró értékben. A Trencsén megyei Rona társaságnál 28 millió euróért villamos energiával váltják fel a fosszilis tüzelőanyagot, a Danucem Slovakia pedig közel 10 millió eurót kap a rohožníki cementgyártás szén-dioxid-mentesítésére.

A Modernizációs Alap felhívása az ipar szén-dioxid-mentesítését célzó állami támogatási rendszer részét képezi. A felhívás 2023. március 31-én indult és 2023. június 30-án zárult le. Az ipar szén-dioxid-mentesítésére és korszerűsítésére 2030-ig előzetesen 750 millió eurót különítettek el a Modernizációs Alapból, amelyet az EU hagyott jóvá Szlovákia részére. A Modernizációs Alap forrásai főként az ipari vállalatok kibocsátási kvótáinak az értékesítéséből származnak.


(TASR)