Csaknem hárommillió antigén teszt érkezett Szlovákiába

2020. október 22. - 11:27 | Belföld

Csütörtök reggel landolt a pozsonyi repülőtéren az az Antonov An-124 Ruslan típusú teherszállító repülőgép, amely csaknem hárommillió antigén tesztet és más egészségügyi felszerelést hozott Szlovákiába.

Csaknem hárommillió antigén teszt érkezett Szlovákiába
Fotó: TASR

A tesztekre és a védőfelszerelésre az országos tesztelés miatt van szükség. A rakományt a Szlovák Fegyveres Erők tagjai szállítják ki és osztják szét a regionális parancsnokságok között. Innen a felszerelés közvetlenül az árvai és a bártfai (Bardejov) mintavételi helyekre kerül. A katonák az önkormányzatokkal együttműködve folytatják a felkészülést a hétvégi próbatesztelésre. A TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

A szóvivő elmondása szerint a hivatásos katonák reggel óta összesen 187 200 tesztkészletet, 40 800 arcmaszkot, 14 096 légzésvédő maszkot, 467 900 egyszer használatos kesztyűt és sebészeti kesztyűt, 16 850 overallt, 2350 arcvédő pajzsot és védőszemüveget, 7045 cipőhuzatot, 7050 védősapkát és kámzsát, valamint 710 orvosi vesetálat vettek át.

A tárca az országos teszteléssel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy továbbra is várja az önkéntesek – egészségügyi dolgozók és mások – jelentkezését. Az érdeklődőknek egy a www.korona.gov.sk weboldalon található kérdőívet kell kitölteniük. Az országos teszteléssel kapcsolatos aktuális információk a védelmi minisztérium honlapján (www.mosr.sk) érhetők el.

Október 30. és november 1., valamint november 6. és 8. között kerül sor Szlovákia lakosságának országos koronavírus-tesztelésére. A szűrővizsgálatokat 8:00 és 12:00, illetve 13:00 és 20:00 között fogják végezni. A tesztelés önkéntes alapú lesz, 10 éves kortól bárki részt vehet rajta.
A lakosok kiválaszthatják majd a nekik tetsző mintavételi helyet, a szűrővizsgálat az állandó lakóhelyen kívül is abszolválható. A helyiségeket fertőtleníteni fogják, a rendre a rendőrség és a katonaság fog felügyelni. A szűrővizsgálatokat egészségügyi szakemberek fogják végezni, akiket előre le fognak tesztelni. A mintákat biztonságosan fogják likvidálni.
Péntektől vasárnapig (október 23-25.) próbatesztelésre kerül sor a Námestovói, a Tvrdošíni, az Alsókubini (Dolný Kubín) és a Bártfai (Bardejov) járásban.

(TASR)