Csaknem a kétszeresére nőtt az influenzás esetek száma

A 45. héten csaknem a kétszeresére, 49,4 százalékkal nőtt az influenzás esetek száma. Az orvosok összesen 2990 influenzás vagy ahhoz hasonló esetet jelentettek.

A megbetegedések száma a Nagyszombati kerületben volt a legmagasabb, a Pozsonyi kerületben pedig a legalacsonyabb. Ján Mikas tiszti főorvos tájékoztatása szerint a legtöbb beteg nulla és öt év közötti gyermek.

Az orvosok összesen 38 098 akut légzőszervi megbetegedést jelentettek, ez az előző héthez képest 33,5 százalékos növekedés. A legtöbb eset a Pozsonyi kerületben, a legkevesebb a Zsolnai kerületben volt. Mikas további tájékoztatása szerint egy esetben rendelték el az oktatás felfüggesztését, egy óvodában, a Trencséni kerületben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint az influenza szezon a 40. naptári héttől a következő év 18. naptári hetéig tart. Leggyakrabban akut légzőszervi megbetegedés formájában jelentkezik. A legalkalmasabb ellenszere a védőoltás, amelyet Szlovákiában az egészségügyi biztosító áll. Az őszi és a téli hónapok idején a legmegfelelőbb beadatni, még a járvány megjelenése előtt.

Az influenza vírus a levegőben terjed, leggyakrabban köhögéssel vagy tüsszentés által. Nem minden megfázás jelent automatikusan influenzát. Az influenza hirtelen jelentkezik, gyakran nagyon magas, akár negyven fokos lázzal, amely mellett más komplikációk is felléphetnek. Az influenza ellen nem hatásos az antibiotikum.

TASR