Csaknem kilencven menekültet tartóztattak fel a La Manche csatornában

2019. szeptember 11. - 20:10 | Külföld

Összesen 86, Nagy-Britanniába igyekvő migránst tartóztattak fel a La Manche csatornában - közölte szerdán a PA brit hírügynökség.

Csaknem kilencven menekültet tartóztattak fel a La Manche csatornában
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A PA szerint ez egynapi rekordot jelent, bár a brit belügyminisztérium még nem erősítette meg ezt az információt.

A tárca annyit közölt, hogy minden szinten szorosan együttműködnek a francia hatóságokkal, hogy "fellépjenek az illegális és veszélyes tevékenységgel szemben".

A kis csónakokkal útra kelt személyek azt állították, hogy iráni, afganisztáni és pakisztáni állampolgárok. Mint mondták, az embercsempészbandák azzal ijesztgették őket, hogy Nagy-Britannia tervezett uniós kiválását követően már nem tudnak átkelni a La Manche csatornán.

Január óta mintegy 1500 menedékkérő próbált illegálisan átkelni Nagy-Britanniába a francia partokról - jelentette az AFP francia hírügynökség hatósági adatokra hivatkozva. Ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, ugyanis 2018-ban 586 illegális bevándorló próbált átkelni a La Manche csatornán.

A brit belügyminisztérium szerint a sűrű hajóforgalom miatt nagyon kockázatos kis csónakokkal átevezni. A tárca hozzátette: két csoportnak sikerült is elérnie a brit partokat, mielőtt elfoghatták volna őket.

Priti Patel brit belügyminiszter és francia hivatali partnere, Christophe Castaner augusztusban megállapodtak, hogy közös intézkedéseket foganatosítanak az embercsempészekkel szemben, valamint az illegális bevándorlók átkelésének megakadályozása végett.

A brit tárca adatai szerint január óta több mint 70 olyan menekültet toloncoltak ki más európai országokba, akik kis hajókkal keltek át az Egyesült Királyság területére.

(MTI)