Csaknem ötven bevándorlót mentett ki egy bajba jutott hajóról egy német mentőcsapat

2023. április 29. - 14:24 | Külföld

Egy földközi-tengeri német mentőcsapat 47 bevándorlót, köztük több gyereket és egy terhes nőt mentett ki egy bajba jutott, túlzsúfolt hajóról - közölte a hamburgi központú Resqship alapítvány szombaton.

Csaknem ötven bevándorlót mentett ki egy bajba jutott hajóról egy német mentőcsapat
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A Nadir nevű hajó legénysége szerint a nyílttengeri vizekre alkalmatlan hajóra pénteken figyelt fel, amikor attól lehetett tartani, hogy felborul. Cat Spangehl, a Resquship szóvivője szerint "a hajó instabil volt és hihetetlenül túlzsúfolt", a víz már beömlött a fedélzetre, és egyre több ember esett pánikba rajta.

Az olasz hatóságok a lampedusai kikötőhöz irányították a mentőhajót. A lélekvesztő migránshajó csütörtök este a tunéziai Szfaksz kikötővárosból indult útnak, többnyire guineai és elefántcsontparti állampolgárok utaztak benne.

A Resquship alapítvány tagjai az előző nap is 54 embert mentettek meg, akik egy fából készült hajón sodródtak a Földközi-tengeren, szerdán pedig 41 embert vettek fel és vittek Lampedusára.

A tengerről kimentett migránsokat gyakran viszik a dél-olaszországi Lampedusa szigetére; az olasz belügyminisztérium kedden számolt be arról, hogy mindössze néhány nap alatt több hajótörés következtében mintegy kétezer embert hoztak a szigetre.

MTI