Csáky: Értelmes és rendes ember nem szavazhat Bugárra

2019. január 10. - 21:46 | Belföld

Az MKP korábbi elnöke, jelenlegi európai parlamenti képviselője hozta a formáját az Aktuality hírportál Fair Play című műsorában. Michal Kovačič műsorvezető vendégeként tulajdonképpen ostobának és jellemtelennek nevezte azokat, akik a Híd elnökére szavaznának a március 16-ra kiírt elnökválasztáson. De van olyan kérdés is, amiről ebben a pillanatban nincs elképzelése.

Csáky: Értelmes és rendes ember nem szavazhat Bugárra
Aktuality.sk

Ha a mostani politikai palettát nézzük, a "mi helyünk az ellenzéki" térfélen található - indította eszmefuttatását a gyakran ellentmondásos megnyilvánulásokat produkáló euroképviselő. De van itt egy olyan helyzet, hogy "küzdünk a magyar választókért a Híddal. Ez egy választóvonal a magyar közösségen belül, hogy ki szimpatizál a mostani koalícióval, ki van ellene. Mi ellene vagyunk, és ezt a szeptemberi kongresszusunkon el is mondtuk" - emlékeztet Csáky Pál pártja őszi eseményére.

Szerinte a parlamentbe bejutva az 1998-as koalíciós modellt kell megismételni - utal a politikus arra az időszakra, amikor Vladimír Mečiarral szemben vagy kilenc tömörülés fogott össze sikerrel. Csáky a Smerrel és az SNS-szel nem tudja elképezelni az együttműködést, hozzátéve, hogy "én személyesen a Híddal sem". Bár kezet ráz Bugárral, ha találkoznak, de komoly problémának tartaná a magyar szavazókra összpontosító pártok kooperációját. Ugyan az együttműködésről a párt illetékes szervei döntene, "én nem szavaznám meg" az együttműködést a Híddal, ami szerinte a biznisz pártja.

A közelgő elnökválasztás kapcsán a műsorvezető azt firtatta, hogy Menyhárt József pártelnök alig rendelkezik két százalékos támogatottsággal. Erre Csáky kapásból megjegyezte, hogy ez nem így van, hiszen "kétszer annyi" a pártja elnökjelöltjének a tetszési indexe, amiről "természetesen létezik" felmérésük.

A parlamenten kívüli párt brüsszeli honatyája szerint Bugár számára ez az államfőválasztás nagy csalódás lesz.

"Nem tudok elképzelni olyan értelmes és rendes szlovákokat, akik rá szavaznának, és nem tudok elképzelni olyan értelmes és rendes magyarokat sem, akik rá szavaznának" - jegyezte meg Csáky. Szerinte a parlament alelnöke 6-7 százalékos eredményt érhet majd el,

azaz talán többet kap mint a 4-5 százalékra saccolt Menyhárt, de ez inkább siker egy fiatal, aránylag ismeretlen politikus számára, viszont az öreg harcosnak számító Bugárnak a 6-7 százalék jelentős kudarcot jelent.

Ha előrehozott választások lennének, ha a következő hónapban kellene dönteni, akkor a politikus javasolná a már jelzett 1998-as széles koalíciós modellt. Azonban 2020-ban esedékes parlamenti választások során sem zárható ki, hogy közös listán vagy koalícióban indulnának Igor Matovičcsal. "Ez egy a lehetőségek közül, egy komoly alternatíva." - így Csáky. Ezeken a választásokon "valószínűleg" nem ajánlaná, hogy a Beneš-dekrétumok eltörlését beemeljék az MKP választási programjába, mert a társadalmat más gondok foglalkoztatják. "Nem teszek olyan témát az asztalra, amely a következő koalíciós kormányban gondokat okozhatna." - villantotta meg pragmatizmusát az MKP volt elnöke. Ami meg az autonómia kérdéskörét illeti, meg azt, hogy szorgalmazzák-e majd a Komáromi megye létrejöttét, a következő volt a válasz: "jelenleg nincs konkrét elképzelésünk". Hozzátette, minimális mértékben azonban szükség lenne oktatási és kulturális önkormányzatiságra.

(sp)