Csáky és Beňová a vereknyei veszedelem teljes likvidálását követelik a minisztertől

2018. január 23. - 15:49 | Belföld

Szlovákia három európai parlamenti képviselője közleményben szólította fel Sólymos László környezetvédelmi minisztert az egykori pozsonyi Dimitrovka veszélyes hulladékokat tartalmazó lerakatából szivárgó anyagok teljes felszámolására.

Csáky és Beňová a vereknyei veszedelem teljes likvidálását követelik a minisztertől
Fotó: Wikipedia - illusztráció

"Felszólítjuk a környezetvédelmi minisztériumot, hogy egy komplex tervezetet készítsen elő nemcsak a vereknyei, hanem minden hasonló szlovákiai hulladéklerakat teljes likvidálására"

- áll a Csáky Pál (MKP), Monika Beňová (Smer-SD) és Ivan Štefanec (KDH) által közösen jegyzett közleményben. Az EP-képviselők azután adták ki állásfoglalásukat, hogy az Európai Parlament petíciós bizottsága hétfőn tárgyalt a csallóközi ivóvizet veszélyeztető vereknyei hulladéklerakat felszámolását követelő polgári petícióról. A bizottság megállapította, hogy a veszélyes hulladékot tartalmazó lerakat felszámolása a szlovák kormány hatáskörébe tartozik. Csákyék közleményében az áll, hogy az Európai Bizottság erre kész pénzt adni az EU-s strukturális alapokból.

A környezetvédelmi minisztérium éppen Sólymos László (Híd) jelenlegi miniszter vezetése alatt kezdte helyén kezelni a lerakatból szivárgó arzén, cián, és megannyi más, kimondhatatlan nevű vegyület által okozott súlyos, környezetkárosító problémát, amelyről az előző kormányok évtizedekig csak hallgattak.

100 évre elszigetelik

A méreganyagok lerakatának felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert alkalmazzák majd, amelynek segítségével a telephely tartalmát elszigetelik a környezettől. Ehhez egy 2 km hosszú, 22 méter mély és 80 cm széles felszín alatti szigetelő fal megépítése szükséges. A közbeszerzési eljárás már folyamatban van, a kármentési munkálatok idén kezdődhetnek el.

A szlovákiai EP-képviselők azonban nem elégednek meg az "enkapszulációs" megoldással, ami a következő 100 évre garantáltan elszigetelné a méreganyagokat a felszín alatti vízkészlettől.

"A probléma sokkal szélesebb körű, és nem lehet megoldani a helyszín izolálásával. Ezzel csak a következő generációkra hagyjuk a probléma megoldását" - áll Csákyék közleményében.

Korábban a környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy a vereknyei lerakat teljes likvidálása négyszer-ötször annyiba kerülne, mint az elszigetelése. Sólymos elmondása szerint ekkora összegek jelenleg nem állnak rendelkezésre, és a probléma ügyében mielőbb lépni kell - ezért választották az izolációs megoldást.

Sólymos László (Fotó: Paraméter)

"Ha most nem oldjuk meg ezt a kérdést, 10-20 év múlva sokkal rosszabb lehet a helyzet, akár még a Csallóközt is elérhetné a szennyeződés"

- nyilatkozta korábban a Paraméternek a környezetvédelmi miniszter.

(para/TASR)