Csáky Károly kapta a Pro Patria-díjat

Udvard – A Pro Patria Honismereti Szövetség és társszervezői immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg szombaton a szlovákiai magyar helytörténészek országos tanácskozását.

Csáky Károly kapta a Pro Patria-díjat
A díjátadás pillanata Csáky Károly (balról) és Koncsol László (Görföl Jenő felvételei)

A résztvevők a község főterén megkoszorúzták a kitelepítések és deportálások emlékoszlopát, a megemlékezésen jelen volt Horváth Bence, Magyarország pozsonyi nagykövetségének munkatársa, ill. Balogh Gábor, a Csemadok alelnöke is.


Bukovszky László

A helyi kultúrházban Koncsol László, a Szövetség elnöke nyitotta meg a konferenciát (Mérföldkövek XXI), amelynek programján hat előadás szerepelt: Kovács László a felvidéki Szent László-emlékeket „tárta föl” a közel száz egybegyűltnek, egyben bemutatta Görföl Jenő e tárgykörben készített felvételeinek gazdag tárát; Popély Gyula Magyar remények 1938–1941 címmel adott elő; Bukovszky László a „hallgatás éveinek” magyar ellenálló csoportjairól szólt; Görözdi Zsolt „a reformáció lényegéről és szellemi-kulturális örökségéről” értekezett. Tomovics Miroslav „a rétei magyarok 1947-es évi kitelepítéséről” villantott föl emlékképeket. A Mérföldkövek című konferencia-sorozat két évzizedes kronológiáját Végh László vázolta föl.


Görözdi Zsolt

A 2017. évi Pro Patria-díjat Csáky Károly helytörténésznek, néprajzkutatónak ítélte oda a Szövetség elnöksége. A díjazott sokrétű és gazdag munkásságát Balogh Csaba méltatta laudációjában.


A résztvevők egy csoportja

(lesz)