Csáky méltatja az EP kisebbségvédelmi határozatát, Nagy József szerint viszont ez kevés

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén először hozott határozatot az őshonos kisebbségek diszkriminációjának tiltásáról és jogaik széles körű védelméről az Európai Unión belül - közölte Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője szerdán.

Csáky méltatja az EP kisebbségvédelmi határozatát, Nagy József szerint viszont ez kevés

A szlovákiai magyar képviselő közleményében az EP határozatát mérföldkőnek nevezte az európai kisebbségvédelem területén. Gál Kinga és Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő szerint az EP határozata "megkoronázza a magyar nemzetpolitikai igyekezeteket".

Tájékoztatásuk szerint az elfogadott határozat védi a kisebbségek identitását, garantálja nyelvi jogaik érvényesítését és támogatja a kisebbségek oktatását azok anyanyelvén. Felhívja továbbá a figyelmet a kisebbségek képviselői részvételének fontosságára a közéletben és a leghatározottabban tiltja mindennemű diszkriminációjukat. A dokumentum hangsúlyozza, hogy ugyanezeket az elveket kell betartatni az EU-csatlakozás felé tartó partneri államokban, például Szerbiában és Ukrajnában is.

Nagy József, a Híd párt EP-képviselője ennek kapcsán kifejtette, hogy az állásfoglalás nagy része a nemzetiségi és nyelvi kisebbségek hátrányos megkülönböztetésével foglalkozik, ám "sajnos nem tartalmaz konkrét, visszaellenőrizhető EU-s intézkedésjavaslatokat, ellenben arra felszólítja az Európai Bizottságot, hogy “hozzon konkrét jogalkotási intézkedéseket az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) személyekkel szembeni megkülönböztetés és homofóbia ellen."

"Ennek oka, hogy az állásfoglalás petíció alapján készült, s míg a parlament többsége tisztában van az LMBTI közösség jogos problémáival, a nemzeti kisebbségek jogait csakis konkrétan meghatározott intézkedések felsorolásával lehet elfogadtatni.  Ezért illetékes szakbizottsági előkészítés nélküli állásfoglalás sajnos nem több egy gesztusnál" - fogalmazott állásfoglalásában Nagy.

(MTI/para)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.