Csáky Moritz felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat adományozott Szlovákiának

2019. október 8. - 12:40 | Kultúra

Gróf Moritz Csáky, az egyik legjelentősebb magyarországi nemesi család leszármazottja, több mint száz műalkotást adományozott Szlovákiának, melyek értéke felbecsülhetetlen.

Csáky Moritz felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat adományozott Szlovákiának
Fotó: Facebook - Rigó Konrád

Festményekről, egy ékszeres dobozról, illetve a Csáky család címerével ellátott iparművészeti tárgyakról van szó.

Bécsben az adományozási megállapodást a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója, Branislav Panis, a lőcsei Szepesi Múzeum igazgatónője, Novotná Mária és Csáky gróf közösen írták alá.

"Szlovákia egy csodálatos multikulturális ország, amely büszke lehet történelmi kulturális örökségére. A Csáky család volt egykor Magyarország egyik legfontosabb nemesi családja. A gróf döntése, miszerint az örökségének egy részét közvetlenül a Szlovák Nemzeti Múzeumnak adományozza, azt sugallja, hogy a 21. században már nem a nemzetállamok prizmáján keresztül kellene figyelnünk és megértenünk történelmünket, épp ellenkezőleg. Igyekeznünk kell előre mozdítani a nyitottságot, a kulturális sokféleség és az egészséges közép-európaiság gondolatát. A magyarok, a szlovákok, a csehek, az osztrákok és a többi itt élő nemzet múltja elválaszthatatlan, csakúgy mint a jövőnk. A tegnapi nap azt szimbolizálja, hogy Közép-Európában sokan tudunk azonosulni ezzel a gondolattal. Ez pedig jó érzéssel tölt el" - közölte Rigó Konrád kulturális államtitkár a műtárgyak kapcsán.

A Csáky család Erdélyből származik, ám leginkább a Szepességhez kötődik. A 17. század 30-as éveiben került birtokukba a Szepesi vár, amelyet aztán a beneši dekrétumok alapján koboztak el tőlük a kastélyaikkal és a birtokaikkal együtt. A második világháború végén a család Ausztriába emigrált. Moritz Csáky is itt él jelenleg, egyetemi professzorként tevékenykedik. Neves történészként azt tanítja, hogy a toleranciához a különbségek megismerésén keresztül vezet az út, hiszen ezek teszik Európát Európává. A Szepességet továbbra is az otthonának tekinti.


(para)