Csáky Moritz felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat adományozott Szlovákiának

Gróf Moritz Csáky, az egyik legjelentősebb magyarországi nemesi család leszármazottja, több mint száz műalkotást adományozott Szlovákiának, melyek értéke felbecsülhetetlen.

Csáky Moritz felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat adományozott Szlovákiának
Fotó: Facebook - Rigó Konrád

Festményekről, egy ékszeres dobozról, illetve a Csáky család címerével ellátott iparművészeti tárgyakról van szó.

Bécsben az adományozási megállapodást a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója, Branislav Panis, a lőcsei Szepesi Múzeum igazgatónője, Novotná Mária és Csáky gróf közösen írták alá.

"Szlovákia egy csodálatos multikulturális ország, amely büszke lehet történelmi kulturális örökségére. A Csáky család volt egykor Magyarország egyik legfontosabb nemesi családja. A gróf döntése, miszerint az örökségének egy részét közvetlenül a Szlovák Nemzeti Múzeumnak adományozza, azt sugallja, hogy a 21. században már nem a nemzetállamok prizmáján keresztül kellene figyelnünk és megértenünk történelmünket, épp ellenkezőleg. Igyekeznünk kell előre mozdítani a nyitottságot, a kulturális sokféleség és az egészséges közép-európaiság gondolatát. A magyarok, a szlovákok, a csehek, az osztrákok és a többi itt élő nemzet múltja elválaszthatatlan, csakúgy mint a jövőnk. A tegnapi nap azt szimbolizálja, hogy Közép-Európában sokan tudunk azonosulni ezzel a gondolattal. Ez pedig jó érzéssel tölt el" - közölte Rigó Konrád kulturális államtitkár a műtárgyak kapcsán.

A Csáky család Erdélyből származik, ám leginkább a Szepességhez kötődik. A 17. század 30-as éveiben került birtokukba a Szepesi vár, amelyet aztán a beneši dekrétumok alapján koboztak el tőlük a kastélyaikkal és a birtokaikkal együtt. A második világháború végén a család Ausztriába emigrált. Moritz Csáky is itt él jelenleg, egyetemi professzorként tevékenykedik. Neves történészként azt tanítja, hogy a toleranciához a különbségek megismerésén keresztül vezet az út, hiszen ezek teszik Európát Európává. A Szepességet továbbra is az otthonának tekinti.


(para)