Csáky nem politikai hulla, ennek ellenére az MKP pont úgy kezeli a történetét

Sidó Árpád | 2018. szeptember 27. - 08:55 | Vélemény

Több mint egy hete még csak arról írtunk, hogy a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője úgy tesz, mintha teljesen hidegen hagyná az a személyét érintő minapi megnyilatkozás, amit egy befolyásos szlovákiai magyar üzletember tett. Jóllehet a brüsszeli honatya politikai hitelessége forog kockán, megnemtörténtként kezeli az elhangzottakat. Most már azt is elmondhatjuk, a létrehozásának 20-ik évfordulóját a hétvégén megünnepelni készülő pártja is ugyanígy viselkedik. Nem válaszol, nem kommentál, nem kezeli a helyzetet. 

Csáky nem politikai hulla, ennek ellenére az MKP pont úgy kezeli a történetét
Facebook

Mert mi is a tényállás? Az, hogy Világi Oszkár vagy két hete jegyezte meg egy - a DenníkN által szervezett – beszélgetésen, hogy Csáky Pál írásban kért elnézést tőle az igaztalanságokat szajkózó 2007-es kampánya miatt, amikor minden bizonyíték nélkül egyre csak azt ismételgette, hogy pénzemberek irányítják az akkor még Bugár Béla vezette MKP-t. Ez az írásos pardon elsősorban a 11 esztendeje hangoztatott "világizásra" vonatkozik, ami anno Bugár menesztéséhez járult hozzá és segítette a pártszakadást. Meg azt is, hogy az MKP kiradírozza magát a szlovák törvényhozásból. A stikában bocsánatkérő euroképviselőn túl sem az MKP elnöke, sem pedig a párt sajtóirodája nem méltatta válaszra a Paraméter firtatását, mi a véleményük erről az egészről, hogy a párttársuk - írásban elismert - hazugsággal nyerte el a pártelnöki posztot 2007-ben, ami az MKP parlamentből való kiszorulásához vezetett el.

Pedig Menyhárt József a leginkább bennfentestől kaphatott információt, mivel három nappal a DenníkN-es műsort követően, szeptember 13-án kiharcolt magának egy villámtalálkozót Világival. Amikor minden arra vallott, egy - a Fórum Kisebbségkutató Intézet által szervezett - félnapos konferencián fél óra erejéig amiatt vett részt a pártelnök, hogy ott lecsaphasson a DAC tulajdonosára.

Hogy miről váltottak szót, még nem derült ki, de az MKP azóta is úgy csinál, mintha két hete nem is történt volna semmi rendkívüli bejelentés.

Persze ezt eljátszani nem is olyan nagy kunszt olyan közegben, ahol ehhez a sajtó közönyösen viszonyul. A honi tollforgatók közül senki nem kapott rá a témára, bár a megszólított kollégák egyike sem hallott korábban erről a pikáns fejleményről. Mindössze Világi Oszkár legbelső köreihez tartozók sejthettek valamit a csákys meakulpás levél létezéséről. Könnyen kibekkelhető ez a nüanszszerű közjáték, ha visszhangtalan annak kipattanása. Ami valahol egy szomorú történet. Ez a "mindegy mi játszódott le, hiszen az egy ősrégi történet része, és különben is, kit érdekel egy parlamenten kívüli tömörülés korábbi elnöke, aki csak egy politikai hulla" magatartás. Sajtós munkatársakat bevonó villámfelmérésünk ugyanis ilyen hozzáállást tapasztalt.

Mert egyesek azért nem veszik komolyan Csákyt, mivel szerintük ez az utolsó "európai" éve, aztán úgyis felváltja őt a Nagyszombatból már régóta Brüsszel felé kacsingató Berényi József. Mások azzal hozakodnak elő, hogy az Európai Parlament a kiszuperált politikusok "szórakozóhelye", egyfajta nyugdíjas klubja, és korosodó oroszlánba meg minek kössön bele az ember.

Noha az MKP europarlamenti honatyája ereje teljében leledzhet, csak a következő választási időszak végén, 2024-ben lesz pont olyan idős, amennyi Bauer Edit volt 2014-ben, amikor Csáky frappánskodóan odadörgölte az akkor 68 éves politikus asszonynak, azért nem indul a választásokon, mert a biológiai órája már előre jár. Arról nem beszélve, hogy az Európai Parlament nem egy tipikus politikai süllyesztő, elég csak a Csákynál pár hónappal idősebb Martin Schulzra gondolni, aki több évtized után tért Brüsszelből haza Németországba, hogy aztán a szocdemek pártelnökeként megküzdjön a kancellári posztért. Vagy itt van Toomas Ilves, aki az Európai Parlamentből kiszállva foglalta el az észt elnöki tisztséget. Hogy a fiatalabb nemzedékről már ne is beszéljünk: Richard Sulík Brüsszelből irányítja a legerősebb szlovákiai ellenzéki pártot, a magyar Szájer József még mindig a Fidesz legbelsőbb köreihez tartozik, a lengyel Andrzej Duda meg szintén euroképviselőből lett államfő.

És hogy Csákynak vannak-e még brüsszeli tervei, kétség nem lehet efelől. Pár hónapja köszönte meg, hogy pártja megkínálta az államfőjelöltséggel, de a képviselő egy Facebook-bejegyzésben kifejtette, jövőre inkább abban tud „segíteni a csapatnak”, ha hozzájárul „ahhoz, hogy az MKP listája 5 százalék feletti eredményt tudjon produkálni az EP-választáson.”

Ha nagyon muszáj, már látni a kampányát, ami eddig összhangban van az állítólag írásba adott bocsánatkérésével. De az is lehet, hogy csak a véletlen hozta így. Mindenesetre kedden megosztott a közösségi oldalán egy öt évvel ezelőtt - az MKP létrehozásának 15-ik évfordulójára - készített kisfilmet, annak kapcsán, hogy a Menyhárt vezette MKP szombaton tartja ünnepi kongresszusát. Ebben a videóban a sorsfordító 2007-es tisztújító közgyűlésről is szó esik. Ezzel összefüggésben elhangzik, hogy "a közösségi érdekek erőteljesebb képviseletéhez való visszatérés politikáját szorgalmazó Csáky Pál" győzte le Bugárt. Itt már nyoma sincs az oligarcházásnak, világizásnak, helyükre egy szokványos kampányszlogen került. A Magyar Koalíció Pártjának szineiben legmagasabb választott pozíciót jelenleg betöltő politikusához ez jobban is illik, mint a bizonyítékok nélküli vádaskodás a korrupciós hidraként viselkedő gazdasági lobbikról. Amit 1998 és 2007 között pártalelnökként, illetve a párt miniszteri klubjának elnökeként, esetleg miniszterelnök-helyettesként soha nem piszkált és nem hánytorgatott fel. Csak a 2007-es tisztújító kongresszust megelőző korteshadjáratban.