Csáky Pált nem érdekli, az EP elé kerül-e a Beneš-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti határozat?

2018. október 12. - 15:11 | Külföld

Ahogyan a napokban beszámoltunk róla, hétfőn október 8-án tárgyalták az Európai Parlament Petíciós Bizottságának /PETI/ koordinátorai annak a még 2012-ben benyújtott petíciónak a napirendretűzését, amely a Beneš-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti határozat ellen lett beadva.

Csáky Pált nem érdekli, az EP elé kerül-e a Beneš-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti határozat?
Fotó: TASR

A katalán Josep Maria Terricabras képviselő /Európai Szabad Szövetség/ kezdeményezéséről szóló koordinátori döntés értelmében a petícó napirendretűzését későbbi időpontra halasztották.

A határozat hátterében az a levél állhat, amelyett a PETI elnöke, Cecilia Wikström, még 2017 márciusában küldött a szlovák parlament elnökének, amelyett válasz hiányában a múlt év novemberében az elnökasszony megismételt, de ez is válasz nélkül maradt.

JP Terricabras képviselő ezért kezdeményeznte volna, egy EP feltáró küldöttség pozsonyi, helyszíni tájékozódásának a lehetőségét.

A koordinátorok úgy vélekedtek, hogy ezt megelőzően a PETI szólítsa meg a brüsszeli Szlovák Köztársaság Állandó Képviseletét a szlovák álláspont ismertetése céljából.

Csáky Pál, akinek a véleménye alelnöki minőségéből kifolyólag döntő értékű lehet, nem vett részt a koordinátori ülésen, így nem ismerjük az álláspontját a petíció napirendretűzésének kérdésében. Feltételezhetően az ügy a mostani parlamenti ciklus lejárta előtt már nem kerül a Petíciós Bizottság elé. A kényes kérdések elodázásának bevált módszere a különböző választásokra való hivatkozás. Szlovákiai magyar képviselők is éltek már vele, ez alól messzemenően nem kivétel a dekrétumok ügye.