Családi délután közösségi térben

2017. június 18. - 13:08 | Régió

A Csemadok nagymegyeri szervezete június 17-én, szombaton, második alkalommal rendezett családi délutánt. Ezúttal társra is akadtak, csatlakozott hozzájuk a helyi 23. sz. Arany János Cserkészcsapat.

Családi délután közösségi térben
A szerző felvételei

A helyszín az egykori zárdaiskola udvara volt, valamint maga az iskola épülete, mely két éve úgyszólván teljesen megújult belülről, így 2015 decemberétől mind az ifjúsági központ (VMCM) új otthona, mind pedig a cserkészcsapaté, és úgy, hogy közös ernyőszervezetet alkotnak Fészek Polgári Társulás néven. Viszont mindkét szervezet vallja, hogy a katolikus plébániától hosszú távra bérelt épület és udvara szintén „a nagymegyeri közösségek közös kincse, ahol a Szent István kulturális napok mellett sok más program is elfér. A Fészek folyamatosan várja a többi társadalmi csoport jelentkezését, hogy helyet adjon azok programjainak”. Ilyenképpen természetesen szívesen fogadják a „csemadokosokat” is, akikkel különben – mint Bittera Zsuzsanna, a kulturális szervezet elnöke szintén megerősítette – egész évben folyamatos az együttműködés, és akik a tegnapi újabb családi délutánra hazai, azaz nagymegyeri szépkorúak csoportjainak, valamint gyermekegyüttesek műsorát kínálták a közönségnek, kémlelve az eget, miközben a szél sült hús illatával táncolt.

A cserkészek már ebéd után megnyitották a bolhapiacot, de a fő esemény 18-19 óra között zajlott: Csémi Szilárd, mint a Fészek Polgári Társulás elnöke, ekkor adta át ünnepélyes külsőségek között a cserkészcsapat felújított közösségi terét, amely tulajdonképpen három földszinti termet is jelent, beszédében szólt továbbá a még szükséges felújítási munkálatokról, számos cserkésztervről, állandó és időszaki kiállításokról. Közvetlenül ezután Janiga József (1946-2004) festményeiből nyílt emlékkiállítás ugyanebben a teremben. Fábik Erzsébet, a művészeti alapiskola tanára, a festőművész volt tanítványa méltatta a tárlat anyagát, benne hat olyan képpel, melyet most láthatott először a közönség.

Később újra a szabadban folytatódott a program, a színpadon is, ahol fellépett többek között Wolf Kati, sőt végeredményben az ő hangjaival ért véget az estébe hajló családi délután.

(bodnár gy.)