Családja szerint Horváth Lehel majdnem meghalt, a bírónő szerint ez hazugság

2023. május 17. - 18:37 | Régió

Horváth Lehel hozzátartozói kifogásolják a Specializált Büntetőbíróság bírónőjének eljárását, aki szerintük nem tette lehetővé, hogy a cukorbeteg vádlott időben megkapja az inzulinját. Pamela Záleská bírónő szerint Horváth családtagjai szándékosan félrevezetik a nyilvánosságot.

Családja szerint Horváth Lehel majdnem meghalt, a bírónő szerint ez hazugság
Horváth Lehel a Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter - archív)

A felek hadakozása azzal van összefüggésben, hogy az öt gyilkossággal, a dunaszerdahelyi maffia támogatásával, és egy 45 millió koronás (1,5 millió euró) lopással vádolt Horváth Lehelt megismételt büntetőperének legutóbbi, április 19-i tárgyalási napján mentő szállította el a bazini Specizalizált Büntetőbíróságról.

Az esetet követően a vádlott hozzátartozói azzal indokolták Horváth rosszullétét, hogy az ügyét tárgyaló bírói szenátus elnöke, Pamela Záleská nem tette lehetővé a vádlott számára, hogy az időben beadja magának a cukorbetegsége miatt használt inzulinadagját.

Mi történt pontosan?

Az április 19-i tárgyalásra nem voltak beidézve tanúk, így a bíróság reggel kilenc órától írásos bizonyítékokat, jegyzőkönyveket ismertetett. A tárgyalás reggel 9:29-kor vette kezdetét, majd 11:30-tól - a vádlott kérésére - "higiéniai szünetet" rendeltek el, ami 11:51-ig tartott. Ezután folytatódott a "felolvasás" és fél óra múlva, pontosan 12:11-kor a vádlottak padján ülő Horváth Lehel felszólalt: "Inzulint kell szúrnom, cukorbeteg vagyok, már nem bírom (...) Szeretném, hogy szünet legyen, mert inzulint kell szúrnom, és ennem kell utána."

A bírónő erre azzal reagált, hogy még egy tanúvallomás felolvasásra kerül, és utána következik majd az ebédszünet. Horváth azonban kitartott amellett, hogy szünetre van szüksége, mert nem tud koncentrálni, amire a bírónő azzal válaszolt, hogy épp most volt szünet, és a rövid felolvasás után újra szünet lesz. Ezután ez a párbeszéd hangzott el a bírónő és a vádlott között:

- De én a börtönben tizenegykor szúrok, és most már tizenkét óra van - szólt Horváth, kicsit pontatlanul jelezve az időt, mert nem déli tizenkét óra, hanem közel negyed egy volt.

- Nem a börtönben vagyunk, hanem a főtárgyaláson. Kilenckor kezdtünk, zajlik a bizonyítás, és már volt egy szünet is - felelt a vádlottnak Pamela Záleská.

Ezután még pár perc felolvasás következett, és 12:20-kor - vagyis kilenc perccel azután, hogy Horváth először jelezte az inzulinbeadási szándékát - a bírónő szünetet rendelt el. A vádlott aztán (már a szünet idején) saját elmondása szerint - ami az alábbi videón is hallható - elájult, mentőt riasztottak hozzá. Később az őrök gyűrűjében saját lábán távozott a bíróságról, a mentővel egy pozsonyi kórházba szállították, hogy ott orvosi kivizsgáláson vegyen részt.

Feljelentés, fegyelmi vizsgálat

A tárgyalás a vádlott elszállítása után már nem folytatódott, a következőre pedig május 22-én (hétfőn) kerül sor. Közben viszont Horváth családtagjai feljelentést tettek a bírónő ellen, mivel szerintük bűncselekmény elkövetésének gyanúja merül fel azzal kapcsolatban, hogy a bírónő nem tette lehetővé a vádlottnak az inzulin beadását, aminek következében - a hozzátartozók állítása szerint - Horváth később összeesett.

Zuzana Drobová, a Főügyészség és a Speciális Ügyészi Hivatal szóvivője közölte: a büntetőfeljelentés alapján a Pozsonyi Kerületi Ügyészség biztosítja a kivizsgálását annak, hogy az adott ügyben nem történt-e törvénysértés. Egyúttal Maroš Žilinka főügyész arra utasította Daniel Lipšicet, a Speciális Ügyészi Hivatal vezetőjét, hogy vizsgálja ki az ominózius tárgyaláson jelenlévő ügyész tevékenységének jogszerűségét is.

"Hazugságok és szándékos félrevezetés" - mondja a bírónő

Nemcsak a hatóságok figyelmét keltette fel az ügy, annak körülményeit már a Specializált Büntetőbíróság elnöke is vizsgálja.

Szerkesztőségünknek sikerült hozzájutnia Pamela Záleská hivatalos nyilatkozatához, amelyet a bírónő a Specializált Büntetőbíróság elnökének felszólítására dolgozott ki. Az írásos nyilatkozatban Záleská elmondja: nincs tudomása olyan körülményről, amely kétségbe vonná saját alkalmasságát és pártatlanságát, valamint élesen elhatárolódik attól is, hogy eljárásmódja a vádlott életét veszélyeztette volna.

A bírónő továbbá leszögezi, hogy az előző bírósági eljárás 19 tárgyalása, valamint a mostani, megismételt eljárás első négy tárgyalása során a vádlott eddig egyetlen alkalommal sem tartott igényt szünetre az inzulin alkalmazása céljából. Pamela Záleská egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a mentős incidenst megelőző négy tárgyalás alkalmával a vádlott meg sem említette az inzulinigényét, pedig mindig hasonló időpontban került sor az ebédszünetekre:

Záleská álláspontja szerint az sem elhanyagolható tény, hogy az április 19-i tárgyaláson a 12:20-as ebédszünet előtt 11:30-kor Horváth saját kérésére került sor egy több mint húsz percig tartó "higiéniai" szünetre, amit a vádlott nem az inzulinja miatt kért. A bírónő hangsúlyozza: mióta Horváth bírósági eljárásai tartanak, 2020 és 2023 között egyetlen alkalommal sem igényelt szünetet tizenegy órakor az inzulingyógyszere alkalmazása céljából.

"Az ebédszünet kihirdetése előtt a vádlott nem mutatta ájulás, vagy romló egészségi állapot jeleit, tudatának birtokában közölte, hogy nem nyilatkozik a felolvasott tanúvallomással kapcsolatban, mert nincs olyan egészségi állapotban, hogy odafigyeljen, és megismételte, hogy inzulint kell szúrnia. Ezután a vádlott maga felállt, nyugodtan hagyta, hogy felhelyezzék rá a bilincset, magához vette az iratanyaggal teli nagy táskáját, és megbilincselve, vezetőszáron kisétált a tárgyalóteremből anélkül, hogy bárki (az ügyvédje, az őrség, az ügyész, a tolmács vagy a szenátus tagjai) szemtanúi lettek volna az összeesésének, romló egészségi állapotának vagy életét veszélyeztető körülménynek"

- áll a bírónő nyilatkozatában.

Ezzel szemben a vádlott hozzátartozói azt állítják, hogy Horváth Lehel állapota azért romlott a tárgyalás során, mert a bírónő megtagadta tőle, hogy tizenegykor beadhassa magának az inzulinját, majd amikor ezt már megtehette volna, még a gyógyszer beadása előtt inzulinsokkot kapott. A család álláspontja szerint a mentősök és a pozsonyi kórház orvosai azt állították, hogy csak a mentők és az őrség segítségének köszönhetően nem következett be a legrosszabb. Vagyis Horváth tulajdonképpen életveszélybe került.

Pamela Záleská bírónő erről így nyilatkozott:

"Bátorkodom megállapítani, hogy a feljelentők részéről hazugságról és szándékos félrevezetésről van szó, ezt pedig nemcsak az egyes tárgyalási jegyzőkönyvek támasztják alá, hanem az őrség parancsnokának jelentése, illetve az április 19-én elkészített orvosi jelentés is."

Az ügyészségi vizsgálat, illetve a hozzátartozók panasza elvileg nem befolyásolja a bírósági eljárás további menetét, Horváth Lehel következő tárgyalására május 22-én, hétfőn kerül sor.

Kapcsolódó cikkek:

(Barak Dávid)