Csalás vagy ámítás? Nagymegyert elgáncsolhatták a méhecskés játszótéren, de a játékvezető nem ítélt büntetőt!

2020. február 29. - 11:21 | Régió

A Lidl üzletlánc által meghirdetett, „méhecskés” játszótérért (Ihrisko Žihadielko) folyó szavazós játék még az év elején vette kezdetét. Bizonyára sokan hallottak erről a kezdeményezésről, hiszen az elmúlt hetekben szinte lépten-nyomon szembetalálhattuk magunkat egy-egy ezzel kapcsolatos felhívással. 

Csalás vagy ámítás? Nagymegyert elgáncsolhatták a méhecskés játszótéren, de a játékvezető nem ítélt büntetőt!
A játék egy korábbi évadában Nagyszombat nyert, így néz ki a felépített játszótér (Forrás: zihadielko.lidl.sk)

Csak úgy zümmögnek a magyarok lakta városok

A települések segítséget kértek, próbálták szavazásra buzdítani az embereket. Nem volt ezzel másképp Nagymegyer városa sem, amely feltornázta magát egészen a lista harmadik helyére, azonban egyik napról a másikra hirtelen visszacsúsztak a tizenegyedikre. Hozzá kell tenni, hogy az utóbbi néhány héten

a mára 93 települést tartalmazó listán lényegében 8-9 település váltotta egymást a 3-11. helyen, köztük pedig jócskán felülreprezentáltak a magyarok lakta, illetve a délnyugat-, illetve dél-szlovákiai városok – Nagymegyeren kívül Dunaszerdahely, Komárom, Gúta, Rozsnyó, valamint Kassa két lakótelepe, Nagysurány (Érsekújvári járás), Hnúšťa és Tisovec (mindkettő Rimaszombati járás).

Bár a nagymegyeri lecsúszás állítólagos okát a közösségi oldalon már többen közhírré tették, portálunk is megpróbált utánajárni, hogy megtudjuk, mi is történt valójában.

A tavalyi példából okulva a város – más városokhoz hasonlóan – már január elején aktivistákat szólított meg, akiket arra kért, kampányoljanak Nagymegyer sikeressége érdekében. Az aktivisták bevonása hatásosnak bizonyult, Párkány és Ógyalla, valamint több környező falu is támogatja őket szavazataival, így az állítólagos adatlopásig mintegy 12, mostanra pedig már 14 ezer regisztrációt gyűjtöttek össze. Valaki azonban megpróbált a város útjába állni.

Holényi Gergő

„Múlt hét kedden (febr. 18.), számunkra eddig még ismeretlen egyén, vagy egyéncsoport eltulajdonította az aktivistáink által létrehozott adatbázisunkat” – kezdte a polgármester, Holényi Gergő.

Az aktivisták főként az idősebb lakosok könnyebb regisztrációját segítették. 3500 ember telefonszámát és e-mail-címét tartalmazta az a rendszer, melyet az illetéktelen személyek feltörtek. E rendszerre a polgármester szavai szerint azért volt szükség, mivel bizonyos, régebbi mail-címek, mint például a freemail.hu gondot okoztak a szavazásnál, azonban sokan effajta postafiókkal rendelkeztek.

„Nem a Lidl rendszerét törték fel, hanem a mi adatbázisunkat. 3500 e-mail-címet regisztráltak át egy másik induló javára, akinek kilétéről még nincs információnk” – mondta.

A történtekre a polgármester közlése szerint a szavazni akarók egymás után érkező panasza útján derült fény. Az e-mail-címek tulajdonosai nem tudtak bejelentkezni a fiókjukba, így szavazatukat sem tudták leadni, amit azonnal jeleztek a város vezetősége felé.

A hiányzó 3500 regisztrált szavazó elvesztésével Nagymegyer a játszótérért folyó szavazási lista 11. helyére került (a játék utolsó napján délben hozzávetőlegesen 28 ezer szavazattal vannak lemaradva a 10. helytől), és ezáltal épp lecsúsznak a nyereményről. Játszóteret ugyanis a lista első tíz helyén álló település kap.

Nagymegyer "11-est" kapott, de büntetőt nem

Az állítólagos adatlopást követően néhány nappal már többen megosztották a fenti üzenetet a Facebookon, mely tartalmaz néhány pontatlanságot. Egyrészt nem Nagymegyer a legkisebb, még versenyben lévő város, másrészt sem a Lidl, sem a rendőrség nem nyomoz.

 „A Lidl vezetősége felé már jeleztük a történteket, azonban mivel nem az ő rendszerükben történt a hiba, így nem foglalkoznak az üggyel. A város és az aktivisták felé is azt a választ adták, hogy ezt a problémát nekünk kell megoldanunk, ugyanis a saját rendszerüket átvizsgálták, de ott semmilyen szabálytalanságot nem találtak” – mondta a polgármester.

Tomáš Bezák, a Lidl szóvivője a Paraméterrel is azt közölte, hogy a szavazórendszer műszaki üzemeltetését végző céggel megvizsgálták a nagymegyeri indítványokat, de ennek a vizsgálatnak az eredménye negatív lett, ergo az ő rendszerükben nem éltek vissza az adatokkal, és a szóvivő szerint nem regisztrálták a játékban való részvételre vonatkozó szabályok egyéb megsértését sem. Hozzátette viszont, hogy más (mint például a @nyepe.cloud) domainen történő esetleges visszaélésekért annak üzemeltetője felelős.

Pillanatnyilag semmi nem támasztja alá azt az állítást sem, hogy átregisztrálták volna az adatokat egy másik városra, ugyanis a vezetők egyike sem ugrott meg a többiektől, a 3. és a 10. hely között továbbra is mindössze 1-2 ezer szavazatnyi különbség van, miközben a sorrendjük mindig változik.

Tudni kell azt is, hogy a regisztrált e-mail-címmel való bejelentkezéskor a rendszer egy bejelentkezési levelet küld a postaládánkba, és az abban található linkre kattintva léptet be a rendszerbe. Külön kódra tehát nincs szükség a játék weboldalán, csupán az e-mailes bejelentkezéshez. Vagyis átregisztrálásra nincs szükség, esetleg mások e-mailes fiókjához való hozzáféréssel tud valaki egy másik településre szavazni.

A Lidl szóvivője ennek kapcsán elmondta, nincs mód arra, hogy igazolják, egy bizonyos regisztrációval annak eredeti felhasználója (az e-mail-cím tulajdonosa) szavaz-e, vagy esetleg egy harmadik személy.

„Az IP-cím pedig nem szerepel a játékos azon személyes adatai között, melyeket a Lidl vállalat feldolgozhat a projekt keretén belül. Ráadásul előfordulhat, hogy egyazon felhasználó akár minden nap más IP-címről szavaz – például otthonról, a munkahelyéről vagy egy bevásárlóközpontból. Ugyanarról az IP-címről pedig akár egész cégek vagy városok is működhetnek. Egy nyilvános wifi-hálózat esetén például minden rácsatlakozó IP-címe azonos, ennélfogva ha azonos IP-címről érkezik több szavazat, az nem tekinthető a szabályok megsértésének“ – fejtette ki. Hozzátette számos város a saját domainjén keresztül biztosít lehetőséget e-mail-címek tömeges létrehozására, ami szintén nem szabályszegés.

Komárom volt már győztes

Hogy az egészből rendőrségi ügy lett, mint az a Facebookon terjed, az ugyanakkor nem igaz, Mária Linkešová kerületi rendőrszóvivőtől ugyanis azt a választ kaptuk, hogy nem evidálnak nagymegyeri feljelentést az állítólagos adatlopás ügyében.

A város vezetősége viszont ettől függetlenül tett lépéseket a probléma megoldására, Holényi tisztázta, hol intézkedtek, lévén hogy személyes adatokról: telefonszámokról és e-mail-címekről van szó.

„Feljelentést tettünk a személyi adatokért felelős hivatalnál, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal kibernetikai alosztályán egyaránt. Amennyiben sikerül kideríteniük, hogy ki a felelős mindezért, meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket azért, hogy felelősségre vonják azokat az embereket, akik ezt tették, mivel itt több ezer nagymegyeri lakos munkájáról és becsületéről van szó” – húzta alá Holényi Gergő.

Érdeklődtünk mindkét állami szervnél ez ügyben, a Nemzetbiztonsági Hivataltól azt a tömör választ kaptuk, hogy konkrét kibernetikai incidensekről a törvényből kifolyólag nem nyilatkozhatnak, a másik hivatal pedig szombatig nem reagált néhány nappal ezelőtti megkeresésünkre.

Belső ellenség?

A polgármester elárulta sejtésüket is, mely szerint az adatok ellopásához szükség volt helyi érdekeltségű személyre, vagyis úgy vélik, nagymegyeri, vagy Nagymegyer környéki egyén szivárogtathatott ki információkat a rendszerükkel kapcsolatosan. Ez azonban csak egy sejtés, a vizsgálatok ezt egyelőre nem igazolták.

Felmerülhet, hogy valóban adatlopás áll-e a történtek hátterében vagy másvalami, mivel ezt pillanatnyilag csak a játszó fél állítja, ugyanakkor tény, hogy az említett február 18-i naptól fokozatosan növekedett Nagymegyer leszakadása.

„Számomra igazából nem is annyira a játszótér a fontos, sokkal inkább az általa közvetített üzenetet tartom lényegesnek. Nagymegyeren már hosszú évek óta nagy a széthúzás. A Lidl kezdeményezése azért tetszett meg, mert megláttam benne azt az úgynevezett hátsó gondolatot, mely szerint a közös cél érdekében összekovácsolhatnánk a lakosainkat, megbontva ezzel az évtizedek óta tartó széthúzást” – fejtette ki Holényi Gergő.

A városvezetés kritikát is kapott ezzel kapcsolatosan, többen voltak, akik a Lidl üzletlánc reklámozását látták az egészben. A polgármester erre reagálva annyit mondott,

„a város van olyan jó anyagi kondícióban, hogy ha nagyon összekapnánk magunkat, gond nélkül meg tudnánk valósítani egy ilyen játszóteret, így nem a 80 ezer eurót látjuk ebben, hanem a lakosság már említett összekovácsolását”.

(SzC / SzT)