Csalási botrány a prágai közlekedési vállalatnál, az egykor Robert Ficóhoz közel álló személy is érintett az ügyben

2022. június 22. - 11:18 | Belföld

Az elmúlt napokban látott napvilágot a prágai közlekedési vállalattal (DPP) kapcsolatos csalási botrány, amely nyomán Petr Gazdík cseh okotatásügyi miniszter lemondott tisztségéről, mivel kapcsolatban volt az ügy fő gyanúsítottjával. Az ügyben érintett Matej Augustín is, aki korábban Robert Fico körében mozgott – írja az Aktuality.

Csalási botrány a prágai közlekedési vállalatnál, az egykor Robert Ficóhoz közel álló személy is érintett az ügyben
Matej Augustín (Fotó: TASR)

Az egész csalási botrány Petr Hlubuček, a prágai főpolgármester helyettesének őrizetbe vételével robbant ki. Őt bűnszervezet alapításában és szervezésében való bűnrészességgel gyanúsítják. A csoport feje Michal Redl lobbista és vállalkozó volt. Barátjával, Pavol Kosával a három férfi fokozatosan elfoglalta a kölekedési vállalat kulcspozícióit, ahonnan befolyásolták az egyes pályázatokat, a győztesektől pedig kenőpénzt kértek. Az összeget aztán a csoport 13 tagja között elosztották.

Hlubuček jutattatta be a közlekedési vállalat vezetőségébe Matej Augustínt, akit hétfőn vett őrizetbe a rendőrség. Az idnes.cz szerint Augusztín korábban közel állt Robert Ficóhoz, akinek kormányzása idején főtanácsadóként dolgozott a kormányhivatalban. Emellett egy ideig vezette a Cargo Slovakia állami céget is, amelynek a távozása előtt 36 millió eurós vesztesége volt.

Az irozhlas.cz szerint a prágai közlekedési vállalat csalási ügyéhez kapcsolódik a holešovicei állomás felújítása, amelyben a bűnszervezet 5 millió cseh korona kenőpénzt követelt az ingatlanfejlesztőtől. Épp Augustín volt az, aki igyekezett közvetíteni a csoport követeléseit.

Csakhogy az ingatlanfejlesztő nemet mondott, az ügy pedig a rendőrségre került. A hatóság megfigyelte a csoport tagjait, akkor is, amikor egy kokainnal tarkított vacsorán arról egyeztettek, hogyan osztják szét a kenőpénzt.

Az ügy politikailag a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek (STAN) nevű mozgalmat érintette leginkább. Hlubuček maga is tagja a STAN-nak, míg párttársa, Petr Gazdík lemondott oktatásügyi miniszteri posztjáról, mivel néhányszor kapcsolatba lépett Redllel, azt viszont tagadja, hogy a DPP-vel kapcsolatos ügyekről társalogtak volna.


(Aktuality.sk)