Csallóköz Gyümölcse: „A legegészségesebb az, amit megtermelünk a saját kertjeinkben”

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Csallóköz Gyümölcse elnevezésű terménykiállítást Dunaszerdahelyen, ebből tizedszer a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában.

Csallóköz Gyümölcse: „A legegészségesebb az, amit megtermelünk a saját kertjeinkben”
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

A kiállítás évről évre felsorakoztatja régiónk kiskertészeinek adott évi produktumait, szebbnél szebb példányokat kertjeik terményeiből, és megpróbál ösztönözni kicsiket és nagyokat arra, hogy ne restelljék kertjüket kihasználni ültetésre, zöldség- vagy gyümölcstermesztésre.

A kicsikkel rajzversennyel próbálják megszerettetni a kertészetet, mezőgazdaságot, évről évre egy megadott téma alapján küldhetnek be az iskolások rajzokat. Így tettek idén is, a legjobb munkákat pedig díjazzák.

Belucz János, a kiskertészek járási szervezetének elnöke, aki egyúttal a Csallóköz Gyümölcse név kitalálója, a kiállítás csütörtöki megnyitóján értékelte egyrészt az idei évet, másrészt a kiállításra érkezett terményeket.

„Bizonyos szempontból rossz év volt az idei” – kezdte beszédét, majd kifejtette, hogy a kajszibarack például már márciusban, rügy állapotában elfagyott a kemény fagyok miatt. Ezzel szemben viszont jó éve van az almának, mely kapcsán azt tanácsolta mindenkinek, akinek almafa van a kertjében, hogy a gyümölcsöt szakszerűen szedje és olyan helyen tárolja, hogy az akár jövő tavaszig elálljon és friss maradjon.

Panaszkodott, amiért ma gyakorlatilag lehetetlen embereket toborozni a faluk kertészeteiben a gyümölcsök betakarítására. „Pedig kellemes munka az almát leszedni” – szögezte le.

Belucz János

Buzdította az embereket, hogy aki teheti, termesszen gyümölcsöket, zöldségeket a kertjében. „Nemcsak téli almát, körtét, őszi barackot, szilvát, hanem bogyós gyümölcsöket, cseresznyét, epret, málnát, ribizlit. Ha ugyanis ilyen tevékenységet tudnak folytatni, akkor meglehetősen önellátóvá válnak, ráadásul a legegészségesebb az, amit megtermelünk a saját kertünkben” – figyelmeztetett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, pedig szakemberek tanácsai szerint naponta ezekből együtt 400 grammot kellene valamilyen formában bevinnünk a szervezetünkbe.

Beszélt arról is, hogy igyekeznünk kell a nálunk megtermelt biohulladékot visszajuttatni a földjeinkbe, mert kevés szerves anyag jut a termőföldbe.

Az idei kiállítása Belucz János beszámolója szerint a kiskertészek 416 kiállítási példányt juttattak el, ami több, mint amennyit tavaly (377). Ebből a legtöbb, mint általában, az alma, amelyből 180 érkezett, a gyümölcsök közül 29 a körte, 7 a szőlő, 5 a szilva, de megtaláltuk itt a gesztenyét, mandulát, naspolyát, datolyát, citromot, grapefruitot és a mandarint is. A zöldségek közül paprikából 41, paradicsomból 12, hagymából, illetve fokhagymából 22 érkezett, tökből pedig 16.

A magánkertésze közül a legtöbb terményt ismét Berecz Árpád hozta, összesen 25-öt, Tóth László 22-t, Petrovics György 21-et, Katona Rudolf 11-et, Csörgey István 9-et.

A kiállított termények közül összesen 33-at díjaztak.

(SzT)