Csallóközi felhasználókat is megpróbált lehúzni a nyereményeket ígérő kamu Facebook-oldal

2020. február 6. - 07:36 | Régió

A napokban egy olvasónk jelezte, hogy tőlük is megpróbált sajátos módon pénzt kicsalni egy hamis Facebook-oldal.

Csallóközi felhasználókat is megpróbált lehúzni a nyereményeket ígérő kamu Facebook-oldal

Olvasónk arról számolt be, hogy a Fronto nábytok nevű Facebook-oldal nyereményeket hirdetett, a mit sem sejtő felhasználókkal pedig elhitette, hogy ők a szerencsés nyertesek. Üzenetet küldtek, amelyben közölték az „örömhírt”, majd jött a csavar: nem a számlaszámot, hanem a bankkártya számát és egyéb adatait (lejárati idő, CVC-kód) kérték. A felhasználóknak azt ígérték, hogy az SMS-ben kapott hitelesítő kód megadása után máris utalják a pénzt, csakhogy épp az ellenkezője történt: ők nyúlták le a számláról a jóhiszemű felhasználók pénzét.

A napokban a rendőrség Hoaxy a podvody (Álhírek és átverések) nevű Facebook-oldala is figyelmeztetett a csalókra, időközben pedig emberek ezrei osztották meg a Facebookon az oldallal kapcsolatos tapasztalataikat, hogy figyelmeztessék a többi felhasználót.

„Rendszeresen beszélünk az ilyen oldalakról, amelyek első pillantásra is gyanúsak – nincs profilképük, hiányoznak az adatlapról bizonyos információk, elérhetőségek, weboldal, ráadásul visszamenőleg sincsenek bejegyzések. Pontosabban csak pár aktuális, amelyben nagy nyereményeket ígérnek, és emberek ezrei osztják meg” – írja a rendőrség.

A hatóságok azt javasolják, ha nem is értenek a technikai dolgokhoz, fogadják meg az alábbi két tanácsot, hogy különbséget tudjanak tenni a tisztességes és csaló oldalak közt:

  1. Soha ne küldje el a bankkártyáján szereplő adatokat. Hasonlóra csak például olyan ismert és megbízható oldalakon kérhetik, mint a Booking.com szálláskeresőn, ahol a kért adatokat előre elkészített adatlapba kell behelyettesíteni.
  2. Soha ne adja meg a telefonjára küldött SMS-kódot, főleg ne az ilyen „nyeremények” szervezőinek, azzal ugyanis máris hozzáférnek a pénzéhez.

Olvasónk elmondása szerint szerencsére nem dőltek be, időben rájöttek, hogy csalásról van szó. Szeretnék azonban, ha minél több emberhez eljutna az oldal híre, hogy az emberek ne higgyenek hasonló átveréseknek.

Amennyiben mégis hasonló csalás áldozataivá váltak, értesítsék a rendőrséget!


(fl)

Címkék: átverés, csalás, Facebook