CSALLÓKÖZI IVÓVÍZ: Filléres büntetést kaptak a vízművek a kései tájékoztatásért

2018. február 14. - 21:35 | Régió

Nem ők a szennyezők, viszont minimálisan egy héttel késlekedhettek az atrazinnal szennyezett ivóvízről való tájékoztatással, holott ez kötelességük volna.

CSALLÓKÖZI IVÓVÍZ: Filléres büntetést kaptak a vízművek a kései tájékoztatásért
Archív felvétel

Két hónappal ezelőtt borult a bili a csallóközi ivóvíz kapcsán. A határérték 3-5-szörösére emelkedett atrazinszint miatt a csallóköznádasdi kút által ellátott három faluban, Nádasd mellett Bakán és Dercsikán is megtiltották az csapvíz fogyasztását, a következő héten pedig további három faluval, Egyházgellével, Lúccsal és Sárosfával bővült ez a lista. A faluk lakosai kénytelenek voltak ballonos vízből átvészelni az ünnepeket, és még gyakorlatilag egész január arról szólt, hogy fokozatosan aktív szenes szűrőberendezéseket szereltek fel az említette falvakat ellátó kutakra, hogy azok kiszűrjenek minden veszélyes szennyeződést. Február elején a történet lezárult, mindenhol újra ihatóvá vált a vezetékes víz.

A folyamat egyébként úgy néz ki, hogy a vízellátást biztosító Nyugat-Szlovákiai Vízművek végez méréseket, az eredményeket pedig szükség esetén el kell juttatniuk a Regionális Közegészségügyi Hivatalnak, amely kihirdetheti az ivóvíz fogyasztásának tiltását, illetve fordított esetben visszavonhatja ezt az intézkedést.

A vízművek november 2-án végezte az első mérést, majd a hónap végén az azt alátámasztó további mérést a falvak kútjaiban. Ez utóbbi mérés eredményei december 7-ére már rendelkezésre álltak, viszont a társaság csak egy héttel később juttatta el az eredményeket a higiénikusokhoz - írja a Denník N Rozália Robotkovára, a közegészségügyi hivatal igazgatónőjére hivatkozva.

A késlekedés miatt a hivatal eljárást indított még karácsony előtt, mely most zárult le. 20 ezer euróig terjedő összeggel bírságolhatták volna meg a vízműveket, de se több, se kevesebb, csak 500, azaz ötszáz euróra büntették meg a céget.

Időközben két további faluban Nagypakán és Békén is elérte, és egy picit meghaladta a határértéket a kutakban mért atrazinszint.

"Az első eredmény minimális eltérést mutatott ki határérték felett (119 ng/l, a megengedett 100 ng/l). A legutóbbi mérések igazolják az érték csökkenését" - tájékoztatott a Facebookon a nagypakai polgármester, Seňan Iván. Közlése szerint arra törekszenek, hogy a közegészségügyi hivatal kivételt alkalmazzon a faluikkal kapcsolatban, éppen a csökkenő szennyezettségi szint miatt.

Ettől függetlenül az ellenőrizetlen kutakból, különösen pedig a csecsemőknek nem ajánlott a vezetékes ivóvíz fogyasztása ezekben a falvakban.

Rozália Robotková elárulta, Felbáron, Sülyön és Illésházán is végeztek méréseket, de a szennyezettség szintje itt nem érte el a határértéket.

(Denník N / parameter)