Csallóközi „pingvinek” az I. Téli Balaton-átúszáson

2020. március 30. - 17:57 | Sport

A Balaton-átúszás Magyarország ikonikus sporteseménye. Eddig harminchétszer zajlott a nagy népszerűségnek örvendő, évente megrendezett nyári fürdőzés, melyen a vállalkozó kedvűek Révfülöpről indulva, Balatonboglárra érkezve ússzák át a Balatont. Idén azonban már télen is zajlott Balaton átúszás.

Csallóközi „pingvinek” az I. Téli Balaton-átúszáson
Fotók: Facebook

A Téli Úszó Sportegyesület erőpróbájának első felvonásán rajthoz álltak a dunaszerdahelyi Sportfanatic Polgári Társulás jeges úszói is. Nevezetesen a féli illetőségű Nyáry Richárd, valamint a felbári Pék fivérek, Dezső és Endre. A legjobb időt egyéniben Nyáry Richárd úszta, aki 18 perc 53 másodperc alatt ért Tihanyba.

„Mind a 15 induló teljesítette a távot az ötfokos Balatonban Szántód és Tihany között, ahol egyéniben heten 1250 métert úsztak le. A szólisták mellet ugyanis két négyfős váltó tagjai is tempóztak a magyar tengerben. A megmérettetés érdekessége, hogy egyszerre csak egy úszó tartózkodhatott a vízben, a résztvevőket a Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata hajója kísérte. Személy szerint hiányoltam az adrenalint, ami versenyzés közben feltüzeli, nagyobb erőbedobásra serkenti az úszót. Egyébként csupán nekem sikerült húsz perc alá (18:53) kerülnöm, amit a szervezők nagyra értékeltek. A második legjobb időt (20:49) Pék Dezső, a harmadikat (22:39) pedig ikertestvére, Endre produkálta. Magyarország első nyilvános téli Balaton átúszásának elsődleges célja a jeges úszás népszerűsítése volt” – nyilatkozta az idei tél utolsó nemzetközi erőpróbájáról a Paraméternek Nyáry Richárd, aki társaihoz hasonlóan továbbra is nagy erőbedobással készül a 2020-as esztendő nagy kihívására.

A Sportfanatic váltója az eddigi sikerek után úgy döntött, hogy elsőként a világon a 7 Óceán kihívás összes csatornáját mindkét irányba meg szeretné úszni a világ legjobb összesített idejével. Kettő már megvan. A további ötre Japánba, Új- Zélandra, Írországba, Los Angelesbe és a Hawaii-szigetekre kell utazni a váltónak. „Ebben az évben augusztus utolsó hetére kaptunk időpontot, hogy elsőként a világon négyfős váltóban mindkét irányban megküzdjünk az Északi-csatorna nehézségeivel Írország és Skócia között. A koronavírus-járvány miatt egy időre a medencés edzéseknek befellegzett. Bányatóban, nyolc fokos vízben tréningezek, ezért a napi négy kilométeres edzésadagot a felére csökkentettem. A szállásfoglalással, a repülőjegy megvásárlásával azonban kivárunk. Remélem, addigra normalizálódik a járványügyi helyzet, és sikerül teljesítenünk az újabb nagy kihívást” – bizakodott a jövőt illetően a féli „jegesmedve”.


ái