Csallóközi településeken is lesznek megemlékezések a Trianon századik évfordulója alkalmából

2020. június 4. - 10:39 | Belföld

Nemcsak Magyarországon, de világszerte megemlékeznek a trianoni békediktátum századik évfordulójáról.

Latin-Amerikában például egy az egész kontinensre kiterjedő online megemlékezést szerveztek a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai, Kanadában pedig négynapos megemlékezésre kerül sor, amelynek keretében egy 100 méter hosszú magyar nemzeti színű lobogót feszítenek ki Torontóban.

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség "Összetartozásunk tüze" elnevezésű kezdeményezésének keretében 62 országban, mintegy 4 ezer tűzrakó helyen egyszerre lobbannak fel a lángok június 4-én 20 óra 20 perckor. Így hívják fel a figyelmet a száz évvel ezelőtt történtekre.

Több szlovákiai magyar településen is tartanak megemlékezést csütörtökön. Dunaszerdahelyen 20 órától lesz gyertyagyújtás a Városi Sport- és Szabadidőparkban, a Trianon emlékfánál. Somorján 16 órától kezdődik a megemlékezés, gyertyát gyújtanak a Fő téren, istentiszteletet tartanak, majd este tűzgyújtás lesz a Corvin Mátyás Alapiskola udvarán és emlékkeresztet is avatnak.

Komáromban 19 órakor kezdődik az emlékműsor az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagytermében.

Több csallóközi községben is tartanak megemlékezést: Egyházgellében például 16:30-tól a Templom téren, az I. világháborúban elesettek emlékművénél egy Trianon-emléktáblát lepleznek le, Nádszegen 17:30-kor kezdődik a szentmise, majd a Hősök emlékművénél tartanak megemlékezést 18 órától, Ekecsen 18 órakor emlékművet avatnak a kultúrház előtti téren, Szentmihályfán pedig 19:30-tól faültetés, 20:20-tól pedig tűzgyújtás lesz.


(MTI/para)

Címkék: Trianon