Csallóközi ultrafutók, Bíró Attila és Vörös Róbert remeklése a XIV. NN Ultrabalatonon

2020. október 19. - 18:39 | Sport

Az előző években a Spartathlonon triplázó háromszoros Spártai Hős, a dunaszerdahelyi származású Bögi Sándor remekelt Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseményén, az Ultrabalaton futóversenyen.

Csallóközi ultrafutók, Bíró Attila és Vörös Róbert remeklése a XIV. NN Ultrabalatonon
Vörös Róbert kis híján 27 óra alatt, 221,9 kilométert teljesítve futva, kocogva kerülte meg a Balatont (Fotó a riportalany albumából)

Idén két további csallóközi ultrafutó, Bíró Attila és Vörös Róbert teljesítette a 221,9 kilométeres távot, mely egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye. Az immár tizennegyedik NN Ulrabalaton tókerülő viadal, melyet egyéniben, váltóban, futva vagy kerékpárral teljesíthetnek a résztvevők, eredeti időpontja májusban lett volna. A szervezők márciusban jelentették be, hogy a Covid-19 miatt október 2. és 4. között tartják meg a külföldön is rendkívül népszerű sporteseményt. A koronavírus-járvány miatt Balatonfüreden a maszk viselete a versenyközpont egész területén kötelező volt.

A Nagymegyeri futóklub elnöke, Vörös Róbert (felvételünkön) pályafutása legnehezebb versenyén sikerrel járt. Említést érdemel, hogy idén már másodízben került futókapcsolatba a „magyar tengerrel” .

„Márciusban, huszonkilenc évesen előbb a négynapos 13. Spuri Balaton Szupermaratont, október elején, immár harmincévesen, pedig a 14. NN Ultrabalatont teljesítettem. Csütörtökön érkeztünk Balatonfüredre. Péntek reggel a versenyközpontban a dunaszerdahelyi Bíró Attila is bepakolta gépkocsinkba a frissítőjét. Tudtuk, hogy a verseny nagyobb részét együtt futjuk. Kísérőink: Csilla, a párom, valamint Attila neje és két lánya, autóval követtek bennünket, a frissítőről gondoskodtak” – lapozott emlékeiben a nagymegyeri ultrafutó. „Hét óra után öt perccel megszólalt a kürt, s mi elrajtoltunk Keszthely irányába. Az időjárás kedvezett a futásnak. Enyhén borús volt az égbolt, a hőmérő higanyszála 21-22 fokot mutatott. Száz kilométernél elérkezett a holtpont. Úgy éreztem, nem bírom már sokáig. Mire besötétedett, sikerült visszazökkennem a rendes kerékvágásba, minden mást mellőzve a kitűzött célra koncentrálnom. Éjfélkor, 156 km-nél, hajnali fél négykor 180 km-nél jártunk. Ekkor elváltunk egymástól. Attila, aki képes volt tempót váltani, csakhamar néhány kilométerrel előttem járt. A frissítést egyénileg oldotta meg, engem a lányok személygépkocsival kísértek“ – fűzte tovább a gondolatsort riportalanyunk.

„Az utolsó szakaszt már felváltva kocogva és sétálva tudtam csak teljesíteni. De még mindig bőven a szintidőt jelentő 30 órán belül jártam, így nem nagyon siettem. Reggel 9 órakor értem vissza Balatonfüredre. Az aquaparkhoz érve összeszedtem az utolsó utáni erőtartalékaimat és kocogva indultam a célkapu felé, hogy a testet-lelket sanyargató kilométeradaggal megbirkózva, szombat délelőtt 10 órakor magasba emelhessem az egyéni célszalagot, átvehessem a fotómmal ellátott egyedi érmet, s elmondhassam: harmincévesen UB teljesítő lettem!” – zárta élménybeszámolóját Vörös Róbert, aki 26:58:02-es időeredményével a férfiak mezőnyében a 15., abszolút sorrendben pedig a 17. helyen zárt. Bíró Attila 24:48:51 alatt teljesítette a távot, a férfiaknál a 9., abszolút sorrendben pedig a 11. helyen végzett.

ái