Csallóközi városokban pedálozott a szlovák külügyminiszter, beszélni jött a magyarokkal

2021. június 22. - 14:50 | Régió

A szlovák-magyar viszony és a közös témákról való párbeszéd jegyében ült két kerékre Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter és Filip Mónika (SaS) oktatásügyi államtitkár. Bőstől Komáromig cangáztak, az útbaeső városokban pedig megpihentek a polgármestereknél.

Csallóközi városokban pedálozott a szlovák külügyminiszter, beszélni jött a magyarokkal
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Fenes Iván bősi polgármester csupán egy udvariassági látogatásról számolt be érdeklődésünkre. Noha szóba került a szlovák-magyar viszony, szavai szerint nem országos viszonylatban, inkább helyi szűrőn keresztül. „Nem volt köztünk semmilyen nézeteltérés, egy kellemes látogatás volt. Megvendégeltük, majd jó utat kívántunk neki” – ecsetelte.

Jókedvűen is érkezett a miniszter és az államtitkár a dunaszerdahelyi városházához, ahol Bubniak Júlia hivatalvezető és Hájos Zoltán polgármester köszöntötte őket. Szóba került, hogy Bősön útjuk kezdete előtt legurítottak egy fél stampedli barackpálinkát, majd nekiindultak a csallóközi síkságnak, ennek okán meg is lepődtek, mikor beértek Dunaszerdahelyre, és fel kellett caplatni a bősi úti felüljáróra.

Korčok megjegyezte, hogy Filip Mónikával, mint két régi hobbibringás, már rég megbeszélték, hogy egyszer elmennek közösen is tekerni, és ha már ebben megegyeztek, akkor miért ne jönnének délre, ahol az utóbbi hónapokban többen is a szájukra vették a külügyér nevét. Ivan Korčoknak ugyanis márciusban volt némi afférja Gyimesi György (OľaNO) parlamenti képviselővel, illetve a magyar diplomáciával, miután előbbi Komáromban csacsogott egyet Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel a kettős állampolgárságot érintő szlovákiai törvénykezésről.

Korčok a dunaszerdahelyi polgármesterrel történt találkozója után megjegyezte, szóba került köztük a kettős állampolgárság témaköre is.

„A polgármester elmondta, hogy a szlovákiai magyarok számára ez érzelmi kérdés, én pedig közöltem a mi nézetünket, hogy ezt megértjük, de az állampolgárság nem csupán érzelmi kérdés, vannak következményei is. Bízunk benne, hogy e téren megtaláljuk a legjobb megoldást” – fogalmazott.

Ezt Hájos Zoltán polgármester is megerősítette, hozzátéve, hangot adott csalódásának, amiért a jelenlegi kormány még nem rendezte ezt a kérdést.

Hájos beszélt arról is, hogy felhozta a magyar-szlovák kiegyezés témáját is, és közben a szerb-magyar kiegyezést említette példaként a miniszternek.

„A miniszter azt válaszolta, hogy Trianont a magyar közösség másképp éli meg, de erre azt mondtam, hogy a szerb közösség is érintett volt, a szlovákhoz hasonlóan, ebből a szempontból nincs különbség. Ha van szándék, akkor tárgyalópartner is”

– húzta alá. Kiemelte, jelezte számára a miniszter, hogy ez ügyben hajlandó visszatérni Dunaszerdahelyre egy vitára, mely során olyan megoldásokat keresnek, „amelyek gesztusértékűen zárnák le a régi traumákat, kimondott vagy kimondatlan sérelmeket, hogy ez hosszú távon is nyugalmat hozzon a szlovák-magyar együttélésben”.

Hájos kifejtette, szóba került köztük továbbá a hétfőn jóváhagyott helyreállítási terv, ennek kapcsán viszont nehezményezte a tiszta ivóvízhez való hozzáférés nehézségeit bizonyos régiókban. Megemlítette, hogy míg a Csallóközben többé-kevésbé lehetőség van a csatornázásra, addig például a Lévai járásban bizonyos falvak közt több tíz kilométeren kellene vezetéket kihúzni, és az európai regionális fejlesztési projektek nem minden esetben támogatják ezt, mert nem hatékony.

Korčok beszélt arról is, hogy fontosnak tartja, a külpolitikát ne csak külföldön folytassák, de idehaza, az emberek között is, és a mai nap éppen erről szól. „Ez olyan nap, amikor inspirációt gyűjtünk a munkához” – fogalmazott, majd továbbtekert Nagymegyerre.

Útközben, Alistálon csatlakozott hozzájuk Holényi Gergő nagymegyeri polgármester. Ezt követően Lapos Ildikó alpolgármesterrel együtt tanácskoztak vele a nagymegyeri városházán, és Holényi szavai szerint Korčok őket is kérdezte, hogyan vélekednek a helyiek a nagypolitikáról.

„Azt válaszoltam, az egyszerű ember nem nagyon törődik azzal, hogy mi van Pozsonyban”

– mondta, hozzátéve, hogy beszélgetésük 80%-ban ismerkedő célú volt, 20-ban pedig külpolitikai témájú. Ennek részeként szóba került például az egykori nagymegyeri első világháborús hadifogolytábor és szerb katonai temető. „Idén lesz ennek kapcsán egy táblaavatással egybekötött megemlékezés Nagymegyeren, és arra invitáltam, ő pedig azt mondta, hogy mivel neki is jók a kapcsolatai a szerb és montenegrói kormánnyal, elképzelhető, hogy megvalósítanak itt egy találkozót.

Szóba került mindemellett a járványhelyzet, illetve az, hogy ez mennyire sújtotta a termálfürdőből, illetve a rá kapcsolódó idegenforgalomból élő nagymegyerieket és reményét fejezte ki, hogy már nem kerül sor újabb megkötésekre.

A miniszter és az államtitkár ezt követően vágott neki útjuk leghosszabb szakaszának, Nagymegyerről Komáromig mintegy 35 kilométert kell megtenniük, ott pedig Keszegh Béla polgármester fogadja őket. A komáromi találkozóról itt írtunk.

(SzT)