Csallóközieket riogatnak nyelvi gettóval a tátrai bennszülöttek

2019. július 18. - 14:31 | Régió

Levelet hozott hozzánk a posta, amelyikben az egyik kedves olvasónk felhívta a figyelmünket egy alacsony-tátrai furcsaságra. Arra, hogy él egy maroknyi közösség valahol Közép-Szlovákiában, akiknek a bizarr szokása félelmet kelthet az itteni magyarokban. Nem árt résen lenni!

Csallóközieket riogatnak nyelvi gettóval a tátrai bennszülöttek
Fotó: olvasói felvétel

Az egyik alacsony-tátrai üdülőközpont turistaházán egy első látásra félelmet keltő felirat virít, miszerint: „V tejto chate a v okruhu 50 m okolo nej sa rozprávame zásadne po slovensky”.

Ami meg hát nem jelent mást, mint hogy:

„Ebben az üdülőházban és 50 méteres körzetében alapvetően szlovákul beszélünk.”

Éppen csak az maradhatott le a figyelmeztető tábláról, hogy az nyilván a ház üzemeltetői egymás közötti kommunikációjáról tájékoztat. Elvégre annyira idióta nem lehet még egy tuskó náci sem, hogy büszkén riassza el baromságával a nyelvét értő turistákat.

Tehát egy törpe kisebbség félreérthető tradícióval állunk szemben. Azzal a groteszk hagyománnyal, ami szerint a közösség kijelöl magának egy szent kört, amin belül ők szigorúan csak egymás között kizárólag szlovákul társalognak („sa rozprávame” nem pedig „sa rozpráva”). Ehhez viszont, valljuk be fejcsóválva, joguk van.

Állítólag ez a rendeletük nem szab gátat, hogy szóba elegyedjenek a más nyelven beszélőkkel, szinte keresik az alkalmat, miként törhetnek ki az általuk megszabott térből. Ahhoz viszont ezeknek a helyi ufóknak 50 métert kell slattyogniuk.

Annyira irracionális ennek a minoritásnak a szabályzata, hogy a szakhatóságnak résen kell lennie, a nyelvi érinthetetlenség körét fenntartó osztag tagjai adott esetben megkaphassák az oltásukat.

(sp)