Csalódottak a katolikus püspökök, kérik vissza a szentmiséket!

2021. november 25. - 10:01 | Belföld

Csalódottak a szlovák katolikus püspökök, amiért a mai naptól megtiltották a szentmisék (akárcsak számos egyéb tömegrendezvény) megtartását a súlyos járványhelyzetre való tekintettel. Az egyház úgy érzi, ez nem igazán méltányos a helyzethez képest, ezért azt kérik, mielőbb vonják vissza a rájuk vonatkozó tiltást.

Csalódottak a katolikus püspökök, kérik vissza a szentmiséket!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Figyelmeztetnek, hogy a Szlovák Püspöki Kar a kezdetektől támogatta a járványügyi intézkedések betartását és az oltásokat is mindenki számára, akinek az egészségügyi szempontból ajánlott.

"Fontosak számunkra az emberéletek, a kórházak helyzete, és látjuk az egészségügyi dolgozók kimerültségét, számos korlátozást vezettünk be és kértük motiváltunk mindenkit a türelemre és a felelősségteljes viselkedésre. Kaptunk viszont egy ígéretet, hogy a nyilvános szentmiséket már nem tiltják meg" - jegyzik meg.

Állítják, a lockdown és a nyilvános szentmisék betiltása elkerülhető volt, és nem tartják méltányosnak, tekintettel arra, hogy számos dolog továbbra is nyitva maradhat.

Úgy vélik, a szomszédos országok példája, melyek következetesen viszonyulnak a vallásszabadsághoz, megmutatja, hogy nálunk is volna más megoldás.

(TASR)