Csalódottak voltak az afgán menekültek, mikor megtudták, hogy Szlovákiába érkeztek

2021. január 11. - 13:24 | Régió

A hétvégén két helyen is afgán menekülteket találtak egy-egy kamionban, Szlovákiában - tájékoztatott a rendőrség.

Csalódottak voltak az afgán menekültek, mikor megtudták, hogy Szlovákiába érkeztek
Rendőrségi felvételek

A korponai (Krupina) járásbeli Domaníky község kataszterében parkolta le járművét egy bolgár kamion sofőrje, miután valami zajt hallott a rakodőteréből. Ezt követően észlelte, hogy a pótkocsi zárját feltörték. Mikor kinyototta, három fiatalt talált a rakomány között. Csak vékony kabátokat vagy pulcsikat viseltek és egy pokróc alatt melegedtek. A sofőr a Joj TV-nek elmondta, nem tudja, hol és hogyan kerültek az ismeretlenek a rakterébe.

A fiataloknál nem voltak iratok, de a kihívott rendőrök megállapították, hogy Afganisztánból érkeztek. Az egyikük azt mondta, csalódottak, mert Németországba szerettek volna eljutni. Megjárták Afganisztán mellett Iránt, Törökországot, Szerbiát, Romániát és Magyarországot is.

Az idegenrendészet kiderítette azt is, hogy ketten közülük fiatalkorúak, a harmadik pedig felnőtt, de mindhárman menedékjogért folyamodtak már Romániában, emiatt pedig visszaküldik őket oda. A fiatalokat addig Mezőlaborcon, a felnőttet pedig Medvén helyezik el az idegenrendészeti komplexumban.

Hasonló sors vár azokra az afgánokra is, akiket a nagyszombati járásbeli Šelpicén, egy cég telepén füleltek le. A hat személy közül négyen kiskorúak voltak, ketten felnőttek, szintén afgánok, akik menekültkérelmet nyújtottak be már Romániában. Ők elárulták, a polgárháború elől menekülnek, és egy közvetítő segítségével jutottak fel a kamionra egy romániai parkolóban. A kamion Bulgária felől tartott Románián és Magyarországon át Szlovákiába.

(parameter)

Címkék: menekültek