A csatornahálózat építésére szánt támogatásért a nagyobb községek is pályáznának

A Dunaszerdahelyi és a Galántai járás néhány községe már rendelkezik csatornahálózattal, máshol hiányzik annak egy része, a 2000-nél több lakossal rendelkező községek pedig nem pályázhatnak a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett uniós támogatásért.

Nagy Pál, Vízkelet polgármestere elmondta: a községben a csatornahálózat nagy része már készen van, két utcában azonban továbbra sincs szennyvízelvezetés. Ezért valószínűleg pályázni fognak az uniós támogatásért.

Polák László, Ekecs polgármestere ugyanakkor rámutatott: az ő faluja nem pályázhat az uniós támogatásért, mivel 2000-nél több lakosa van. Hozzátette: 2015-ben sikeresen pályáztak a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökségnél (SAŽP), 2016-ban intézték a közbeszerzést, de az építési szerződés aláírására végül nem került sor. „A projekt készen van, megvan az építési engedély is, a következő felhívásra várunk, hogy pályázhassunk. Jelenleg egy szennyvíztisztítót üzemeltetünk, ahová a szennyvizet elvezetjük” – magyarázta a polgármester.

A szennyvíz jelentős kockázatot jelent a víz minőségére. A csaknem 25 millió euró összegű uniós támogatásért, melyet csatornahálózatok és szennyvíztisztítók építésére kell fordítani, csak a 2000 lakos alatti községek pályázhatnak. Más felhívást eddig nem tettek közzé. Ezen kívül a közeljövőben életbe lép a Lex Csallóköz, amely meghatározza az érintett községek, a környezetvédelmi felügyelőség, a közegészségügyi hivatalok és az egyes tárcák hatáskörét.

TASR