Csatornázni készülnek a csallóközi falvak

2018. június 4. - 08:16 | Régió

A csallóközi falvak mintegy harmadában csak részlegesen vagy egyáltalán nincs van kiépítve a csatornázás, ezen a helyzeten szeretne segíteni a kormány az euróalapokból lehívandó pénzforrásokkal.

Csatornázni készülnek a csallóközi falvak
Illusztráció (Fotó: TASR)

A csatornázás kiépítésével csökken a felszín alatti vizek szennyezésének veszélye, ezt célozza a Lex Csallóköz néven elhíresült törvény is. A programra 2 ezer lakos alatti községek jelentkezhetnek, többen már jelezték is eme szándékukat.

Felbár község például érvényes építkezési engedéllyel rendelkezik a kanalizációra, csak a minisztériumi felhívás közzétételére vár. Bodó István polgármester ennek kapcsán kifejtette, hogy már 2012-ben kidolgozták a víz védelméhez szükséges projektet. Hozzátette, Dercsikával, Csallóköznádasddal és Bakával közösen teveznek pályázni. Felbáron jelenleg mintegy 1250-en laknak, Nádasdon 570-en, Dercsikán 460-an.

Hasonlóképpen pályázni készül Hodos község, melynek polgármestere, Balódi László a kormányválság után a Híd parlamenti képviselője lett. „Az állam és az euróalapok segítsége nélkül lehetetlen kiéépíteni a kanalizációt, nemcsak Hodosban, de más kisebb falvakban is országszerte, tekintettel arra, hogy egy ilyen munka rendkívül költséges” – jegyezte meg. Hodos község szintén rendelkezik egy elkészített projekttel, valamint építkezési engedéllyel is.

Velük ellentétben már ki van építve a csatornázás például Sárosfán, mely község szintén érintett volt az atrazinszennyezésben a tél folyamán. Hasonló a helyzet Nagyszarván, ahol 2010 óta rendelkeznek kanalizációval.

A környezetvédelmi minisztérium 25 millió eurós programot indít ezen a területen.

(TASR/parameter)