A csecsen elnök Csehországban ellopott lova "útban van a gazdájához" - Kadirov szerint az ukránok a cseh rendőrséggel együttműködve tulajdonították el az állatot (FOTÓ)

2023. május 16. - 20:21 | Külföld

Ramzan Kadirov csecsen elnök Csehországban ellopott lova már úton van gazdájához - jelentette kedden a ČTK hírügynökség Kadirovnak a Telegram közösségi platformon megjelent bejegyzésére hivatkozva.

A csecsen elnök Csehországban ellopott lova "útban van a gazdájához" - Kadirov szerint az ukránok a cseh rendőrséggel együttműködve tulajdonították el az állatot (FOTÓ)
Ramzan Kadirov csecsen elnök (Fotó: TASR/AP)

A márciusban ellopott angol telivér versenyló értéke a cseh rendőrség szerint mintegy 16 600 euró - közölték tavasszal a cseh hatóságok. A 16 éves versenyló a Prágától észak-nyugatra fekvő Krabcice településen lévő méneshez tartozott.

Ramzan Kadirov most azt állítja, hogy a Zazu névre hallgató versenylovat az ukrán titkosszolgálat lopta el a cseh rendőrséggel együttműködve. Azt is közölte, hogy 18 ezer dollár váltságdíjért vásárolta vissza az ukránoktól. A cseh fél eddig nem nyilatkozott Kadirov állításával kapcsolatban.

"A ló igazi értékéhez és családfájához képest ez csak aprópénz. Kedves barátaim! Ha valamire szükségetek van Európából, szóljatok az ukrán titkosszolgálatoknak. Gyorsan, professzionálisan és a szankciók megkerülésével kiszolgálnak"

- idézte a csecsen vezető ironikus nyilatkozatát a cseh hírügynökség.

A csecsen elnök 2012-ben vásárolta meg Csehországban a Darhorse névre hallgató ménest, amelyet még abban az évben nyilvántartásba vett a cseh Jockey Club. A Krim félsziget orosz elfoglalását, és az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetett szankcióit követően 2014-ben a cseh pénzügyminisztérium korlátozta Ramzan Kadirov hozzáférését a méneshez.

A méneshez tartozó, Zazu nevű angol telivér eddig 36 versenyen vett részt, s ebből kilenc alkalommal győzött, amiért összesen több mint 1,2 millió eurót nyert tulajdonosának. Az uniós szankciók miatt azonban Ramzan Kadirov a pénzhez nem juthatott hozzá.

(MTI)

Címkék: Ramzan Kadirov