Cséfalvay Katalin a Híd tagja lesz

A Híd párt tagja lesz Cséfalvay Katalin parlamenti képviselő. Ezt a csütörtöki parlamenti sajtótájékoztatón jelentette be Bugár Béla pártelnökkel együtt.

Cséfalvay Katalin a Híd tagja lesz
Fotó: TASR

Cséfalvay a #Sieť párton keresztül jutott be a parlamentbe, ahonnan röviddel a választások után kilépett, majd a Híd frakciójához csatlakozott. Emellett Cséfalvay a parlament Külügyi Bizottságának az elnöke. 

Eddig viszont nem volt a párt tagja.

„Nem egy könnyű időszakban döntöttem úgy, hogy belépek a Híd pártba. Ez az időszak sem a Most-Hídnak, sem a kormánynak, sem pedig Szlovákiának nem volt könnyű. Annak a politikának, melyet a Híd képvisel, van jövője, és támogatást érdemel” – magyarázta a csatlakozását Cséfalvay. Szerinte a Most-Híd hű leginkább az általa képviselt értékekhez, és a párt egy egyértelműen értelmezhető partner, amely tisztában van a saját felelősségével. 

Bugár örömmel fogadta, hogy a párt erősödött a külpolitikai kérdések területén. „Fontos Szlovákia európai és észak-atlanti orientációja. A Most-Híd az egyetlen olyan parlamenti párt, amely előkelő helyet foglal el a külföldi szervezeteknél, az EPP-ben, az értékek tekintetében pedig az egyetlen, amely az országnak ehhez az orientációjához tartja magát. A párt erősödik ezen a területen, Cséfalvay Katalin belépett a pártba” – közölte Bugár.

Cséfalvay kidolgozott egy az európai politikával kapcsolatos programot, amelyről a júniusi pártgyűlésen fognak dönteni. „Meg vagyunk róla győződve, hogy Szlovákiának minden olyan ésszerű igyekezetet támogatnia kell, amely a jobb gazdasági, költségvetési és monetáris integrációhoz, illetve az egységes piac kialakításához vezet” – hangsúlyozta.

A dokumentum szerint fontos a schengeni övezet megőrzése, és az EU külső határainak a védelme, ugyanakkor elutasítja a tagállamok önkényes határellenőrzéseit a schengeni övezeten belül. A dokumentumban ezenkívül szó van a környezetvédelem kérdéseiről, valamint az új uniós költségvetésről, az uniós támogatások felhasználásáról, a bevándorlásról és más társadalmi témákról is.

Bugár szerint a politikai pártoknak eltérőek, sok esetben pedig homályosak a nézetei Szlovákia külpolitikai orientációjával kapcsolatban. Az ellenzék szerinte ebben a kérdésben sem jelent alternatívát a jelenlegi kormánnyal szemben. Elismerte azt is, hogy a koalícióban is eltérnek a nézeteik ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány programnyilatkozatában az Európa-párti irányultság szerepel. 

(MTI)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.