Cséfalvay Katalin szerint az EU-csatlakozással kezdődött Szlovákia legsikeresebb korszaka

2019. május 1. - 15:33 | Belföld

Cséfalvay Katalin (Híd), a parlament külügyi bizottságának elnöke úgy látja, az elmúlt 15 év volt Szlovákia történetének legsikeresebb korszaka.

Cséfalvay Katalin szerint az EU-csatlakozással kezdődött Szlovákia legsikeresebb korszaka
Fotó: Cséfalvay Á. András

Cséfalvay szerint az uniós csatlakozás után nemcsak gazdasági, hanem geopolitikai szempontból is legsikeresebb időszaka következett az országnak.

A parlament külügyi bizottságának elnöke az ország uniós csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából elmondta, az EU-nak köszönhetően a közép-európai régióban először nem más, erősebb hatalmak étlapján vagyunk:

„Egy asztalnál ülhetünk a legerősebbekkel, ugyanannyit ér a szavunk, és nem kell hagynunk, hogy mások döntsenek helyettünk” – húzta alá.

Cséfalvay szerint a legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznünk a mindennapokban, az egyre erősödő nacionalizmus, valamint az együttműködés elmélyítése globális kontextusban, de megemlítette még a klímaváltozást és a közelgő EP-választásokat is.

„Az EP-választások során kiderül majd, hogy az európai emberek mennyire tudtak ellenállni a dezinformációknak, a nacionalizmusnak és a populizmusnak.”

A külügyminisztérium nyilatkozata szerint az uniós csatlakozással egy fejlett közösség tagjává váltunk, amelyet aktívan formálhatunk az állampolgáraink érdekében.

Ľuboš Blaha (Smer-SD), a parlament európai ügyek bizottságának elnöke bár elismerte, hogy az EU-nak megvannak a maga előnyei és hátrányai, szerinte azonban nincs okunk az ünneplésre, mert az EU egy „neoliberális projekt”, amely megnyitotta a kaput a nyugati nagyvállalatok számára, bennünket pedig függővé tett a nyugati hatalmaktól.


(TASR/para)