Cseh államfőválasztás - A fogadóirodák Petr Pavel győzelmére számítanak

2023. január 24. - 15:54 | Külföld

Petr Pavel győzelmére számítanak a nagy csehországi fogadóirodák a cseh államfőválasztás második, döntő fordulója előtt - derül ki a CTK cseh hírügynökség keddi beszámolójából.

Cseh államfőválasztás - A fogadóirodák Petr Pavel győzelmére számítanak
Petr Pavel (TASR/AP)

A pénteken és szombaton sorra kerülő második fordulóban Andrej Babiš volt kormányfő és Petr Pavel nyugalmazott tábornok indul a cseh államfői bársonyszék megszerzéséért. Miloš Zeman jelenlegi elnök második mandátuma március elején lejár, és harmadik megbízatásra a hatályos jogszabályok szerint már nincs lehetőség.

A négy legnagyobb fogadóiroda keddi nyereménykiírása szerint Petr Pavel sikere esetén a befektetett összeg 1,05-1,07-szeresét lehet megnyerni, míg Andrej Babiš esetében a kilencszeresét.

A friss felmérésekről készített hírügynökségi összegzés szerint várható, hogy a nyugalmazott tábornok megszerzi a szavazatok több mint 56 százalékát, a választói részvételt pedig 68 százalék fölé teszik.

A választásokat megelőző három napban új közvélemény-kutatási eredmények nyilvánosságra hozatala már tilos. A vasárnap és hétfőn közzétett négy utolsó közvélemény-kutatás mindegyike Petr Pavelt hozta ki győztesnek.

Politikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy mindezek ellenére a választás még nincs lefutva. Petr Pavel ráadásul megbetegedett, meghűléssel, lázzal küzd, ezért hétfői és keddi kampányprogramját lemondta. A szerda és csütörtök estére tervezett televíziós vitákban, a CNN Prima News és a Nova kereskedelmi televíziókban szeretne részt venni.

Andrej Babiš vidéki kampányprogramja változtatás nélkül folytatódik. Az általa vezetett ANO mozgalom néhány vezető regionális politikusa viszont bejelentette, hogy nem támogatják pártelnöküket, és a tábornokra fognak szavazni. Ivo Vondrák, a Morva-sziléziai régió elöljárója a Lidové Noviny keddi kiadásában azt sem zárta ki, hogy frakciót alakítanak a mozgalmon belül. "Az ANO nagyon eltért eredeti célkitűzéseitől, ezen szeretnénk változtatni" - mondta a lapnak a népszerű ellenzéki politikus.


(MTI)