Cseh államfőválasztás - Zeman továbbra is megosztja a társadalmat és eltávolítja Csehországot a Nyugattól

Miloš Zeman cseh államfő újraválasztása után továbbra is meg fogja osztani a társadalmat, és eltávolítja Csehországot a Nyugattól - véli a kommentárok többsége a cseh elektronikus médiában a szombaton délután befejeződött elnökválasztást követően. A kommentátorok szerint Zeman politikai tevékenységét a következő években csak várhatóan rosszabbodó egészségi állapota fogja korlátozni.

Zeman "támaszkodhatott a cseh társadalom jelentős részének frusztráltságára, bravúrosan vette a kampány utolsó szakaszát, és nem volt elég erős kihívója. A társadalom megosztottsága elmélyül, és folytatódni fog a mentális távolodás a Nyugattól" - véli az iHNED.cz, a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap internetes portáljának kommentátora.

A szabad választás eredménye nem kérdőjelezhető meg, de érdemes elgondolkodni rajta - írja a Novinky.cz hírportál, amely a Právo című baloldali napilaphoz tartozik. Úgy látja, hogy Zeman híveit egy dolog köti össze: nem elégedettek mai életükkel. "Erősen úgy érzik, hogy a világ megfeledkezett róluk, minden csak a gazdag, a sikeres, a gyakran tőlük nagyon is eltérő emberek körül forog, és ők mintha más bolygóról lennének. Éppen ez ellen tiltakozva döntöttek úgy, hogy olyan ember maradjon a Hradzsinban, mint Zeman, aki - úgy vélik - "egy közülük."

A választás kimenetelét a belpolitika döntötte el - így az Euro gazdasági hetilap hírportálja. "A választás eredményéről az ANO mozgalom hívei döntöttek, mert nem akarták, hogy Andrej Babišnak még bonyolultabb legyen a kormányalakítás" - írja a szerző. Szerinte Jiří Drahoš nagy hibát követett el, amikor ismételten azt hangsúlyozta, hogy ő nem adna kormányalakítási megbízatást Babišnak. "Ez sorsdöntő hiba volt" - jegyezte meg az Euro.

A konzervatív Lidové Noviny, amely Andrej Babiš tulajdonában van, azt állítja, hogy a megerősödött Zeman a jövőben még határozottabban szól majd bele a kormányalakításba.

"Zeman szimpátiái a Szabadság és Közvetlen Demokrácia, illetve a kommunisták irányában még sok gondot okozhatnak Andrej Babišnak, aki legszívesebben a Polgári Demokratikus Párttal alakítaná meg új kormányát" - írja lap kommentátora.

MTI/para