A cseh elnök egyelőre nem akar nagykövetet Moszkvában

2023. szeptember 25. - 19:56 | Külföld

Csehország érdekeinek érvényesítése szempontjából fontos a nagyköveti szintű diplomáciai képviselet Moszkvában - jelentette ki Jan Lipavský cseh külügyminiszter hétfőn Prágában. Petr Pavel államfő viszont a Lidové Noviny című konzervatív napilapban hétfőn közölt interjúban azt mondta: ebben a pillanatban nem tudja elképzelni, hogy Csehországnak újra nagykövete legyen az orosz fővárosban.

 

A cseh elnök egyelőre nem akar nagykövetet Moszkvában
Petr Pavel (Facebook)

"Nem szolgál örömömre, milyen állapotban vannak a cseh-orosz kapcsolatok. Az Ukrajna elleni orosz agressziót rendszeresen és keményen elítéljük, blokkunk további országainak ennek ellenére nagyköveti szintű képviseletei vannak Moszkvában" - mondta Jan Lipavský újságírói kérdésre válaszolva a prágai repülőtéren Bukarestbe való elutazása előtt.

"Ez összefügg az érdekérvényesítéssel, a helyi információkkal, ráadásul időnként Oroszországgal most is technikai jellegű, olykor alapvető fontosságú információkat cserélünk. Fontos a nagyköveti szintű jelenlét" - fejtette ki a miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: a cseh külpolitikát érintő kérdéseket rendszeresen megvitatja az államfővel. "Nem hiszem, hogy egy ilyen témát a nyilvánosság előtt kellene megvitatni. Dolgozunk a probléma megoldásán, s bízom az előrelépésben" - szögezte le Jan Lipavsky.

A cseh államfő a lapinterjúban elmondta: a moszkvai nagyköveti poszt felújításában jelenleg több negatívumot lát, mint pozitívumot. Megjegyezte azonban, hogy a témát egyelőre sem a kormányfővel, sem a külügyminiszterrel nem vitatta meg. "Amennyiben racionális érveket hoznak fel, és világos lesz, hogy ebből nekünk, valamint szövetségeseinknek is hasznunk származik, mérlegelni fogom a lépést" - indokolta álláspontját Petr Pavel.

Csehországban a nagyköveteket az államfő nevezi ki a kormány, konkréten a külügyminisztérium javaslatára. A cseh nagyköveti posztot Moszkvában 2018-tól Vítezslav Pivonka tölti be, aki azonban már több hónapja Prágában tartózkodik. Csehország érdekeit az orosz fővárosban jelenleg Jirí Cistecky nagykövethelyettes képviseli.

A cseh-orosz diplomáciai kapcsolatok az utóbbi években több oknál fogva lényegesen megromlottak, ami kölcsönösen a diplomaták számának minimálisra való csökkentéséhez, illetve a kulturális és gazdasági képviseletek bezárásához vezetett.

MTI


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: Csehország, Petr Pavel