A cseh EPH már tuti, hogy beszáll a Szlovák Villamos Művekbe?

2015. augusztus 24. - 22:18 | Belföld

Az olasz Enel energiaipari konszern a cseh bejegyzésű Energetikai és Ipari Holding (Energeticky a priemyselny holding, EPH) társaságot választotta ki a Szlovák Villamos Művek (Slovenske elektrarne, SE) vállalatban tartott részesedésének az eladásáról folytatandó exkluzív tárgyalásokra.

"A hírt meg tudom erősíteni, de további részleteket nem áll módomban közölni" - válaszolta a szlovák TASR hírügynökség megkeresésére Daniel Častvaj, az EPH marketing és kommunikációs igazgatója.

Az Enel az SE részvényeinek 66 százalékával rendelkezik. A termelési kapacitása alapján második legnagyobb európai áramszolgáltató vállalat, az olasz Enel vezérigazgatója Francesco Starace 5 milliárd eurós eszközértékesítési programmal kíván forrásokat teremteni a megújítható energiahordozók és az áramelosztó üzletág súlyának növeléséhez a konszern profiljában. Az SE eladása is ennek a forrásteremtő programnak a része.

A hétfői értesülésekből nem derült ki, hogy az értékesítési tárgyalások az Enel birtokában lévő teljes részvénypakettről szólnak-e vagy sem. Francesco Starace mindenesetre még májusban közölte, hogy a teljes pakett értékét 750 millió euróra becsüli. Korábbi tájékoztatása szerint az Enel két lépcsőben értékesítené részesedését a szlovák energiaipari konszernben: először egy kisebbségi pakettet, majd a Mohi (Mochovce) atomerőmű két új blokkjának az elkészülte után a teljes pakettet.

A 66-ból egyelőre 33 százalékot vinnének a csehek?

Pénteken Hospodárske Noviny gazdasági napilap arról számolt be, hogy az Enel 33 százalékos pakettet tervez értékesíteni az első lépcsőben.

Az Enel júniusban hozta nyilvánosságra, hogy két kötelező érvényű ajánlatot kapott a villamos művek kisebbségi részvénypakettjének 2015 negyedik negyedévi megvásárlására, amit a többségi részvénypakett átadása követne a Mohi atomerőmű két blokkjának 2017-2018-ra tervezett üzembe helyezése után.

Még jöhet a Slovnaft és az MVM konzorciuma, vagy a kínaiak

Az EPH mellett a Slovnaft és a magyar MVM konzorciuma is pályázott az SE megvásárlására. A konzorcium júliusban jelentette be, hogy megemelte ajánlati árát.

Eredetileg a cseh CEZ energiaipari konszern is az érdeklődők között volt, de végül nem nyújtott be ajánlatot.

Vazil Hudák gazdasági miniszter múlt heti nyilatkozata szerint még a China National Nuclear Corporation is kötelező érvényű vételi ajánlatot készül tenni augusztus végéig.

Miriam Žiaková, a gazdasági minisztérium szóvivője a szlovák hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy az olasz Enel vállalat döntéséről van szó, és azt a minisztérium "nem kommentálja". Hangsúlyozta viszont, hogy a minisztérium prioritása változatlanul a Mohi atomerőmű harmadik és negyedik reaktorblokkjának befejezése, és továbbra is "határozott lépéseket várnak az Eneltől (...) a két blokk üzembe helyezése érdekében a szerződéses határidőn belül".

Az SE 66 százalékos pakettjének értékét nehéz megbecsülni, mert a két új blokk építése okán elmérgesedett a kapcsolat az Enel és a fennmaradó 34 százalék tulajdonosa, a szlovák állam között. Az EPH tulajdonosai értesülések szerint jó szlovák kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek. Az EPH a cseh Daniel Křetínský és a szlovák Patrik Tkáč üzletemberek konzorciuma.

(MTI)