A cseh és lengyel külügyminiszter szerint az EU-nak támogatnia kell a fehérorosz civil társadalmat

2020. október 1. - 19:14 | Külföld

Kiemelt feladatként kellene kezelnie fehéroroszországi civil társadalom támogatását az Európai Unió diplomáciájának  - vélte egybehangzóan csütörtökön Prágában Tomáš Petříček cseh és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

A cseh és lengyel külügyminiszter szerint az EU-nak támogatnia kell a fehérorosz civil társadalmat
Tomáš Petříček (TASR)

Mindkét külügyminiszter kijelentette, hogy ezt szorgalmazni kívánják az európai kollégáikkal folytatandó tárgyalásaikon. Leszögezték: a csehek és a lengyelek is jól ismerik azt a szabadság iránti vágyat, amely napjainkban Fehéroroszországban megnyilvánul.

"Országainknak megvannak a saját történelmi tapasztalataik. Az utóbbi hónapok fehéroroszországi eseményei minket arra emlékeztetnek, ami néhány évtizede zajlott le Csehországban és Lengyelországban"

- fogalmazott a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón Tomáš Petříček.

Zbigniew Rau elmondta: Lengyelország már kidolgozott egy javaslatot egy szolidaritási alap létrehozására az Európai Unióban, amelyből bizonyos feltételek teljesítése alapján gazdasági segítséget nyújtanának Fehéroroszországnak.

"A feltételek a demokrácia szabályait és az emberi jogokat érintik"

- válaszolta egy újságírói kérdésre a lengyel külügyek irányítója.

Fehéroroszországban már hetek óta tüntetések vannak a résztvevők szerint meghamisított elnökválasztás miatt. Csehország már korábban közölte, hogy a választás hivatalosan közölt eredményét, Aljakszandr Lukasenka nagyarányú győzelmét, nem ismeri el, és a helyzet megoldását új, szabad választások kiírásában látja.

MTI