Cseh kormányalakítás - Az ANO csak a szociáldemokratákkal tárgyal az új cseh koalíciós kormány megalakításáról

A tavaly októberi csehországi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom április 10-ig kizárólag a Cseh Szociáldemokrata Párttal (ČSSD) fog tárgyalni egy koalíciós kormány létrehozásáról, amely a kommunisták külső támogatásával megszerezheti a parlamenti alsóház bizalmát.

Cseh kormányalakítás - Az ANO csak a szociáldemokratákkal tárgyal az új cseh koalíciós kormány megalakításáról
-illusztráció- (Fotó: TASR6Michal Svítok)

"A mozgalom vezetésének álláspontját szombaton a képviselőházi frakció is támogatásáról biztosította" - jelentette ki Andrej Babiš, az ANO elnöke, ügyvezető miniszterelnök a frakció ülése utáni sajtóértekezleten.

Babiš első, kisebbségi kormánya januárban nem kapott bizalmat a parlamentben, mert a 200 tagú testületben a szavazáskor csak az ANO 78 képviselője támogatta.

Miloš Zeman államfő később új kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Babist, de közölte vele: miniszterelnökké csak azután nevezi ki, ha biztosítja új kormánya számára a parlamenti alsóház bizalmát. 

Andrej Babiš most arról tárgyal, hogy koalíciós kormányt alakíthasson a szociáldemokratákkal, akiknek 15 képviselőjük van. Miután a 93 képviselő nem lenne elegendő a bizalom megszerzéséhez, az ANO tárgyal Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával (KSCM) is, amelynek 15 képviselője a szavazáskor elhagyná az üléstermet, s így az ANO-ČSSD koalíciónak egy fős többsége lenne az alsóházban. 

Vojtech Filip kommunista pártelnök közölte, hogy a két fél már közel van a végső egyezséghez. Az egyetlen, még nyitott témát a külpolitikai koncepcióbeli nézetkülönbségek jelentik.

Babiš szerint az ANO-ČSSD tárgyalások a programegyeztetésről szintén előrehaladott állapotban vannak, de a tárcák elosztása egyelőre nem került szóba.

Jan Hamáček, szociáldemokrata pártelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy a ČSSD öt miniszteri bársonyszéket fog kérni az ANO-tól a koalíciós partnerségért. Jaroslav Faltynek, az ANO első alelnöke szerint a mozgalom azonban csak négy tárcát tervez adni a szociáldemokratáknak. Konkrétumokat az egyik fél sem mondott. Faltynek megjegyzése "tudjuk, hogy Jan Hamáček korábban sokat foglalkozott a hadsereggel és ezen a téren szakértőnek számít" az újságírók szerint ezt jelzi, hogy az ANO valószínűleg kész átengedni a védelmi minisztérium irányítását leendő koalíciós partnerének.

A ČSSD április elejéig szeretné tető alá hozni a megállapodást. Április 7-re van ugyanis betervezve a rendkívüli pártkongresszusának 2. része, amely igent mondhat a koalíciós megállapodásra. A végső jóváhagyásra egy korábbi döntés szerint belső pártreferendumban kerül sor. 

A tavaly októberi választás eredménye alapján a 200 tagú cseh parlamenti alsóházba kilenc párt és mozgalom jutott. A győztes ANO 78 mandátumot szerzett, de olyan kormányt, amely bizalmat kapna a parlamentben, csak koalíciós partnerrel, illetve más pártok külső támogatásával tud alakítani. A pártok többsége elutasította az együttműködést, mert elfogadhatalannak tartják, hogy Andrej Babiš kormányfő ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárés van folyamatban.   

(MTI)