Cseh kormányválság - Zeman szerint csak Sobotkának kellene távoznia a kormányból

2017. május 5. - 09:20 | Külföld

A jelenlegi hárompárti cseh koalíciós kormánynak az októberre kiírt képviselőházi választásokig hivatalában kellene maradnia. Az egyetlen, akinek távoznia kellene a kormányból, az Bohuslav Sobotka miniszterelnök - jelentette ki Miloš Zeman cseh államfő abban az interjúban, amelyet csütörtökön késő este sugárzott a TV Barrandov nevű kereskedelmi csatorna.

Miloš Zeman szerint a régi-új kormányt ismét a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) politikusa vezethetné, az elnök konkrétan Lubomír Zaorálek külügyminiszter és Milan Chovanec belügyminiszter nevét említette. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy amennyiben a ČSSD elutasítja ezt a felkérést, akkor a kormány élére Pavel Belobrádek miniszterelnök-helyettest, a kereszténydemokrata párt (KDU-ČSL) elnökét nevezné ki.

Fél évvel a rendes parlamenti választás előtt a kormány drámai átalakítása teljesen értelmetlen - fejtette ki az államfő. "Néhány apró kivételtől eltekintve a kormánynak a mai felállásban a helyén kellene maradnia. Az egyetlen, akit le kellene cserélni, az a miniszterelnök" - szögezte le Miloš Zeman. Sobotka saját akaratából döntött a lemondás mellett, semmi sem kényszerítette, és erről a súlyos lépéséről sem legközelebbi munkatársait, sem koalíciós partnereit nem értesítette - tette hozzá az elnök.

Olyan kormányfőre van szükség, aki képes megszerezni a parlamenti képviselők bizalmát. "Lubomír Zaoráleknél ez feltételezhető, míg Milan Chovanec esetében számolni lehet az ANO ellenkezésével" - vélekedett Zeman.

Az ANO elnöksége csütörtök esti ülése után közölte: számukra elfogadható a kormánykoalíció folytatása, de Sobotka nélkül. Kormányfőként Zaorálek és Belobrádek is szóba jöhet, de Chovanec esetleges jelölését nem fogadnak el. Minderről azonban azután kell tárgyalni, ha Bohuslav Sobotka benyújtja lemondását.

A miniszterelnök csütörtöki közlése szerint erre május 20-a körül kerül sor írásban. Az államfő a jövő héten hivatalos látogatásra Kínába utazik, ahonnan május 18-án tér vissza.

A ČSSD számára szintén elfogadható a koalíció folytatása, de Andrej Babiš kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnöke nélkül, akit adócsalással gyanúsítanak. Sobotka jelezte: nem tart igényt arra, hogy továbbra is ő legyen a kormányfő.

Egy csütörtöki telefonos felmérés szerint, amelyet a közszolgálati Cseh Televízió készíttetett, a kormány lemondását a megkérdezettek kétharmada rossz lépésnek tartja, s nem akar előre hozott választásokat. Sobotka döntésének indoklását az emberek 55 százaléka érti, de csak 37 százalék tartja elegendőnek a kormány lemondásához. Az Andrej Babiš vállalkozásaival kapcsolatos vádakat majdnem kétharmad tartja hihetőnek, míg 40 százalék nem. A megkérdezettek 38 százaléka szerint a régi-új kormány élén Sobotka is állhatna, kétharmad szerint viszont új kormányfőre van szükség.

Bohuslav Sobotka kedden jelentette be, hogy Andrej Babiš zavaros vállalkozói ügyei miatt benyújtja lemondását. A legkézenfekvőbb megoldást, Babiš menesztését, állítása szerint azért nem vállalta, nehogy a választások előtt mártírt csináljon a politikai színpadra lépett nagyvállalkozóból.

(MTI)

Címkék: Bohuslav Sobotka