A cseh Polgári Demokratikus Párt alelnöke szerint a párt mégsem zárja ki a kormánykoalíciót Babissal

A cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely eddig határozottan elutasította a kormánykoalíciós együttműködés lehetőségét az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalommal, kedden jelezte: módosíthatja álláspontját, amennyiben komoly és exkluzív tárgyalásokra kapna ajánlatot az Andrej Babiš vezette ANO-tól.

Alexandra Udzenija, az ODS alelnöke egy lapinterjúban azt sem zárta ki, hogy pártja számára Andrej Babiš személye is elfogadható lenne az új kabinetben. Babiš ellen a cseh rendőrség büntetőjogi eljárást indított az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt, s ezért kormányzati szerepét a cseh parlamenti pártok többsége eddig határozottan elutasította.

"Pillanatnyilag nehezen tudom ezt a forgatókönyvet elképzelni, de nem mondom, hogy abszolút módon, száz százalékosan ki van zárva" - jelentette ki a jobboldali párt második embere a Mladá Fronta Dnes című napilapban kedden megjelent beszélgetésben. 

Az októberi választás alapján az ANO-nak 78, a második helyen végzett ODS-nek 25 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami az esetleges koalíció számára mérsékelt többséget (103) biztosítana.

A koalíciós tárgyalások megkezdésének feltétele az ODS részéről az, hogy Andrej Babiš nyíltan felvállaljon egy jobboldali programmal rendelkező kormányt, és szakítsa meg tárgyalásait a baloldali pártokkal. "Lehetetlen, hogy az egyik nap a kommunistákkal, a másik nap pedig a Szabadság és Közvetlen Demokráciával (SPD) tárgyaljon" - vélekedett Alexandra Udzenija. Megjegyezte: olyan tárgyalásokra lenne szükség, amilyeneket a konzervatív Angela Merkel vezet Németországban a szociáldemokratákkal. 

Alexandra Udzenija kijelentései egyértelműen azt mutatják, hogy a jobboldali ODS módosította eddigi mereven elutasító álláspontját Andrej Babišsal és az ANO-val szemben. 

"Mi az ANO-val nem fogunk tárgyalni a kormányról, s ha azt mondom, hogy nem, akkor az a kormány bármiféle támogatására is érvényes" - jelentette ki korábban ismételten Petr Fiala, az ODS elnöke. Udzenija szerint ezekkel a kijelentésekkel az ODS csak arra reagált, hogy az ANO "egyáltalán nem vette komolyan az ODS-t".

Andrej Babiš azonban az elmúlt hónapokban több ízben is úgy nyilatkozott, hogy az ANO a legszívesebben az ODS-szel lépne kormánykoalícióra, mert programjaikban sok a közös vonás. 

Az első, kisebbségi Babiš-kormány január elején nem kapta meg a képviselőház bizalmát, ezért lemondott. Miloš Zeman államfő jelezte, hogy másodszor is Babišt kívánja megbízni a kormányalakítással. Az új Babiš-kormány támogatására azonban eddig csak Cseh és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) és az SPD mutat hajlandóságot, s az ügyvezető miniszterelnök velük tárgyal. Babiš szombaton egy lapinterjúban azt mondta: amennyiben második kormánya sem kapna bizalmat, előrehozott választásokban látja a belpolitikai patthelyzet megoldását. 

Prágai elemzők véleménye szerint azonban az előrehozott választás inkább az ANO-nak, semmint a többi pártnak kedvezne, így azok szeretnék elkerülni ezt. Nagy valószínűséggel ezzel is függ össze, hogy a pártok merev álláspontja Babissal szemben kezd módosulni. A Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD), amely február 18-án tisztújító kongresszust tart, egyik befolyásos, Jan Hamáček volt parlamenti alelnök által vezetett szárnya szintén jelezte, hogy el tudná fogadni Babišt miniszterelnöknek.

(MTI)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.