A cseh-szlovák határnyitást a szakmai konzílium „szentesítette”

2020. június 3. - 19:08 | Belföld

A cseh-szlovák határ megnyitásával kapcsolatban a szakmai konzílium mondta ki a döntő szót. Ezt Igor Matovič szlovák kormányfő jelentette ki csütörtökön, miután találkozott Prágában Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel.

A cseh-szlovák határnyitást a szakmai konzílium „szentesítette”
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Matovič első hivatalos külföldi útjának célállomása a hagyományoknak megfelelően Csehország volt.

„Amikor hétfőn rábólintottak a szakemberek, rögtön hívtam Babiš urat, hogy megbeszéljük a határnyitás részleteit”

– fűzte hozzá a Matovič.

A kormányfők arról is tájékoztattak, hogy a szlovák oldalon marad a határellenőrzés, hogy kiszűrhessék a harmadik országok állampolgárait. Hozzátették: a határrezsim enyhítését nagyon sokan várták már. Ezt a két ország közötti szoros kapcsolat is indokolta, legyen szó akár személyes, családi kötelékekről, gazdasági kapcsolatokról vagy az idegenforgalomról.

A nemzetközi busz- és vonatközlekedés újraindításáról még folynak a tárgyalások. Matovič ezzel kapcsolatban azt mondta: ha az epidemiológusok jóváhagyták a teljes határnyitást Csehország irányában, akkor ez az enyhítés valószínűleg kiterjedhet mindenféle közlekedési eszközre.

Ján Mikas tiszti főorvos szerint Szlovákia a napokban más szomszédos országokkal is megnyithatja a határait. Erre leghamarabb jövő héten kerülhet sor. Hozzátette: minden az egyes államok képviselőivel folytatott közvetlen tárgyalásoktól függ.

A következő cseh-szlovák kormányközi találkozóra a Szlovák Paradicsomban kerül sor.

Matovičot szerdán fogadta Miloš Zeman cseh államfő, emellett találkozott a kétkamarás cseh parlament elnökeivel is. A programja végén a csehországi szlovákok képviselőivel együtt megkoszorúzza Milan Rastislav Štefánik szobrát a prágai Petřín-hegyen.

TASR