A csehek és az osztrákok negatív koronavírustesztet kérhetnek a határátkeléskor

2020. május 19. - 15:13 | Belföld

Szlovákiának június közepéig meg kell fontolnia a határnyitás lehetőségét Ausztria és Csehország irányában. Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter jelentette ki kedden, miután videokonferenciát tartott a cseh és az osztrák külügyminiszterrel az ún. slavkovi hármak formátum keretében.

A csehek és az osztrákok negatív koronavírustesztet kérhetnek a határátkeléskor
Ivan Korčok szlovák külügyminiszter (Fotó: TASR)

Korčok elmondása szerint Alexander Schallenberg osztrák és Tomáš Petríček cseh külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy bár a jelenlegi kedvező járványügyi helyzet eufóriával tölthet el sokakat, a határnyitás kérdéséhez továbbra is felelősen és óvatosan kell hozzáállni. Ausztria és Csehország korábban kilátásba helyezte, hogy június közepén teljesen megnyitnák a határokat.

A szlovák külügyminiszter szerint Szlovákiának meg kell fontolnia, hogy bevezet-e hasonló enyhítést, vagyis hogy be fogja-e engedni a területére korlátozások nélkül az osztrák és a cseh állampolgárokat. Hozzátette: minden esetleges kockázatot számításba kell venni, és sokat fog nyomni a latban az epidemiológusok véleménye is.

A szlovák állampolgároknak a külügyminiszter azt javasolja: tekintettel arra, hogy percről percre változik a helyzet, és frissülnek az információk, kövessék figyelemmel a külügyminisztérium honlapját.

Ausztria vasárnap (május 17.) a Szlovákiával közös határátkelőin is megszüntette a határellenőrzést. A szlovák állampolgároktól ugyanakkor az osztrák hatóságok legfeljebb négynapos negatív koronavírustesztet kérhetnek a belépéskor - ezt szúrópróbaszerűen teszik.

A cseh kormány május 26-tól enyhíti a határain érvényben lévő korlátozásokat, ettől kezdve már csak szúrópróbaszerű ellenőrzések lennének, de negatív koronavírustesztet a cseh hatóságok is kérni fognak a beutazóktól - legfeljebb kétnaposat.

Mindez addig - vagyis valószínűleg június közepéig - lesz érvényes, amíg korlátozás nélkül megnyitják az említett határokat.

Slavkovi hármak

Szlovákia, Csehország és Ausztria kormányfői még 2015-ben, a morvaországi Slavkovban (Austerlitz) írtak alá háromoldalú együttműködési nyilatkozatot. Az aláíró országokat "slavkovi hármaknak" nevezik.

A formátum hasonló, mint a visegrádi négyek (V4), ám eddig nem voltak gyakoriak ezek a háromoldalú egyeztetések - amelyek a jövőben intenzívebbé válhatnak. Ivan Korčok szerint ez a hármas nem veszélyezteti a V4-ek együttműködését.

"Szlovákia továbbra is a V4-ek tagja marad, ez a kormányprogramban is szerepel. De pragmatikus módon más felállásban is tárgyalásokat fogunk folytatni, mint például ez a mostani"

- nyilatkozta a szlovák külügyminiszter, hozzátéve, hogy cseh és osztrák kollégái is úgy vélik, gyakrabban kéne egyeztetni ebben a felállásban. Sőt, megállapodtak abban, hogy következő egyeztetésükre meghívják a magyar külügyminisztert is, hogy minél szélesebb keretek között folytathassák a párbeszédet.

Szlovákia csütörtöktől, május 21-től lehetővé teszi az egynapos külföldi utazásokat. A Szlovák Köztársaság területén állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező szlovák állampolgár mentesül a negatív koronavírus-teszt vagy az állami karantén kötelezettsége alól, amennyiben 24 órán belül visszatér Szlovákiába.

Az enyhítés a következő országokba tett látogatásokra vonatkozik: Csehország, Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Németország, Svájc.