A csehek és az osztrákok nemsokára elfogadják a szlovák oltási igazolást is

2021. május 26. - 16:54 | Belföld

A külügyminisztérium megkapta az első pozitív visszajelzéseket a szomszédos országoktól a szlovák oltási igazolás kapcsán - jelentette be Ivan Korčok külügyminiszter szerdán.

A csehek és az osztrákok nemsokára elfogadják a szlovák oltási igazolást is
Fotó: TASR

A külügyminiszter elmondta: egyelőre nem hivatalos és végleges megállapodásról van szó, de az osztrák és a cseh kormány képviselői ígéretet tettek arra, hogy gyorsan elbírálják a szlovák kormány azon kérését, hogy az említett országokban is elfogadásra kerüljenek a Szlovákiában kiállított oltási igazolások.

A közös, európai oltási igazolások június 28-án lépnek érvénybe, de a külügyminisztérium fontosnak tartja, hogy addig is megkönnyítsék a beoltott szlovák állampolgárok utazását a környező országokba. A tárca ennek érdekében kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett, melyek valószínűleg gyorsan lezajlanak majd. Amely országokkal Szlovákia megállapodást köt, azokban a Szlovákiában beoltott személyek ugyanolyan előnyöket élvezhetnek majd, mint az adott külföldi ország állampolgárai. Ezek a megállapodások oda-vissza érvényesek lesznek mindét ország állampolgáraira.

A megkönnyített utazás azt jelenti, hogy a beoltottak mentesülnek majd a határátlépést követő karanténintézkedések alól. A külügyminisztérium azt ígéri, hogy minden sikeres kétoldalú megállapodásról időben tájékoztatni fogják a lakosságot.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjánál (NCZI) május 24. óta lehet igényelni a kétnyelvű - szlovák és angol - oltási igazolásokat. Egy nap leforgása alatt 71 ezren kérték ki ezt a dokumentumot.

Az oltási igazolásokat augusztus 11-én váltják fel az ún. EU-s "zöldkártyák".

(TASR/parameter)