A csehek leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé a pártokban és az egyházakban bíznak

2020. október 26. - 13:59 | Külföld

A csehek leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé a pártokban és az egyházakban bíznak - derült ki egy szeptemberi országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

A csehek leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé a pártokban és az egyházakban bíznak
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a hadseregben a megkérdezettek 75 százaléka, a rendőrségben pedig 69 százaléka bízik. Mindkét testület bizalmi indexe most a legmagasabb a felmérés 1994-es kezdete óta.

Míg a hadsereg iráni bizalom a legutóbbi, márciusi felmérés óta nem változott, a rendőrségbe vetett bizalom 6 százalékponttal csökkent. A másik oldalon mérsékelten emelkedett a két testület iránti bizalmatlanság: a hadseregnél 17 százalékról 20 százalékra, a rendőrségnél 24 százalékról 29 százalékra.

A bizalmi index még a választások eredményénél, a bíróságoknál, a bankoknál, a közvéleménykutatási eredményeknél és a szakszervezeteknél volt mérsékelten magasabb a bizalmatlanságnál. A szakszervezetkben például a megkérdezettek 47 százaléka bízik, míg 36 százalék nem.

A médiát tekintve a rádió kapta a legjobb értékelést: az emberek 49 százaléka hisz a rádióknak, 42 százaléka pedig nem. A televíziónak 42 százalék hisz, 55 százalék nem. Az internetben a megkérdezettek 42 százaléka bízik, 49 százalék pedig nem tartja megbízható hírforrásnak.

A legrosszabb értékelést már hagyományosan a pártok és az egyházak kapták. Az egyházakat az emberek 25 százaléka tartja megbízható intézménynek, míg 65 százalék nem bízik bennük. A pártok iránt csak az emberek 20 százaléka van bizalommal, míg 75 százalék nem tartja őket megbízhatónak.

A felmérést mintegy ezerfős országos mintán készítette a CVVM.

(MTI)