A cseheknél növekszik az oltási kedv, a lakosok több mint a fele beoltatná magát

2021. január 27. - 14:42 | Külföld

Csehországban emelkedik azok aránya, akik szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen. Az oltási kedv növekedésének legfőbb oka, hogy az emberek ezzel kívánják megvédeni közvetlen környezetüket a járvány ellen - jelentette szerdán a cseh közszolgálati hírtelevízió (ČT24) egy országos felmérés eredményére hivatkozva.

A cseheknél növekszik az oltási kedv, a lakosok több mint a fele beoltatná magát
Fotó: TASR/AP

A STEM/MARK közvélemény-kutató intézet január közepén készített országos felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 58 százaléka beoltatná magát a Covid-19 ellen, míg 25 százalék ezt határozottan ellenzi. December közepén csak a megkérdezettek 44 százaléka akarta beoltatni magát, az emberek majdnem fele pedig nem.

Az ellenzők álláspontjukat leginkább azzal indokolják, hogy nem bíznak a jelenleg hozzáférhető oltóanyagokban. A felmérést a Cseh Televízió rendelte meg.

"Ez egy jó irányú változás. Azt szeretném, ha legalább 70 százalék támogatná az oltást"

- kommentálta Jan Blatný egészségügyi miniszter a felmérés eredményét.

A csehek kétharmada az oltást tartja a járványhelyzetből kivezető legjobb útnak, ellenkező véleményt 22 százalék fogalmazott meg. A megkérdezettek 60 százaléka hajlandó lenne részben vagy teljesen a vakcina árát is megfizetni, míg 40 százalék szerint annak ingyenesnek kell lenni.

Minden hatodik megkérdezett ember kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást.

Az oltási kampány kormány általi megszervezésével viszont csak a csehek negyede elégedett, a megkérdezettek majdnem fele elégedetlenségének adott hangot. Elégedetlen az ellenzék is, és a pártok jelezték, hogy a probléma megvitatására rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik.

Az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint szerda reggelig 222 450 oltást adtak be az orvosok. Mintegy 18 ezer személy már a vakcina második adagját is megkapta.

Az egészségügyi miniszter ismételten kijelentette, hogy a csehek jelenleg csak az Európai Unió által engedélyezett oltóanyagokat tervezik használni, az oroszokkal és a kínaiakkal egyelőre nem tárgyalnak oltóanyagaik esetleges megvásárlásáról.

Az oltás első hullámában a csehek kiemelten az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonokban lakókat oltják be. Január közepétől a szociális intézményeken kívül élő 80 év felettiek is regisztrálhatják magukat oltásra. A miniszter szerint eddig több mint 200 ezer személy jelentkezett be.

Az egészségügyi tárca szerint januárban 347 ezer, februárban 272 ezer, márciusban pedig 662 ezer személy beoltását tervezik.

Csehországban is problémát okoz, hogy a vakcinagyártó Pfizer cég a következő két-három hétre az eredetileg tervezett szállítások mintegy 20 százalékos csökkenését jelezte.

Bár a csehországi járványhelyzet az utóbbi napokban mérsékelten javul, a kormány nagyon óvatosan viszonyul az érvényben lévő óvintézkedések esetleges enyhítéséhez. Jan Blatný szerint ezeket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt. Jelenleg a kórházakban mintegy 5500-6000 személyt kezelnek.

MTI