Csehország egyelőre nem küld új űrhajóst a világűrbe

2023. december 7. - 18:12 | Tech

Csehország nem él az Axiom Space amerikai vállalat ajánlatával, hogy cseh állampolgárt küldjön a világűrbe - közölte a prágai közlekedési minisztérium pénteken.

Csehország egyelőre nem küld új űrhajóst a világűrbe
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az Európai Űrügynökség (ESA) tavaly indult speciális felkészülési programjában jelenleg 11 ember készül űrutazásra, köztük Aleš Svoboda cseh katonai vadászpilóta is - írja a ČTK hírügynökség. Az ESA szakértői összesen több mint 22 600 jelentkező közül választották ki a programban résztvevőket. Csehországból mintegy kétszázan érdeklődtek, de közülük az ESA csak Aleš Svobodát találta megfelelőnek az űrhajósjelöltségre.

"Jelenleg nincsenek anyagi eszközeink arra, hogy Aleš Svoboda az űrbe repülhessen"

- magyarázta Václav Kobera, a közlekedési tárca kozmikus tevékenységekkel foglalkozó osztályának vezetője újságíróknak.

Kobera szerint a cseh űrhajós űrutazásának költségei mintegy 60 millió dollárt tennének ki, amit az ország most nem engedhet meg magának. A cseh kormánynak az év végéig kellett válaszolnia az Axiom Space ajánlatára.

Aleš Svoboda a ČTK kérdésére nem kommentálta a kormány döntését.

"Politikai döntésről van szó, s nekem nem feladatom, hogy kommentáljan a minisztériumok vagy a kormány prioritásait, döntéseit"

- válaszolta a hírügynökségnek az űrhajósjelölt.

Václav Kobera nem zárta ki, hogy Csehország a jövőben új ajánlatot kaphat az Axiom Spacetől vagy más vállalattól. Úgy vélte, hogy egy cseh asztronauta részvételét az űrkutatási programban az államnak a magánszektorral együtt kellene finanszíroznia.

"Besegíthetnének például a fegyvergyárak, a repülőgépgyárak, vagy olyan cégek, akik valamilyen kísérletet szeretnének elvégeztetni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS)"

- vélte Kobera.

Aleš Svoboda lett volna a második cseh, aki ellátogatott a világűrbe. Az első cseh állampolgár Vladimír Remek szintén katonai vadászpilóta volt, aki 1978-ban a szovjet űrprogram keretében a Szojuz-28 űrhajó fedélzetén járt a világűrben.

(MTI)