Csehország ellenőrzéseket vezetett be a határokon a Bécsben történtek miatt

2020. november 3. - 13:35 | Külföld

Csehország kedden szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a cseh-osztrák határátkelőkön, és megszigorította az országban lévő zsidó imahelyek és emlékhelyek védelmét - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a bel- és a külügyminisztériumra hivatkozva.

Csehország ellenőrzéseket vezetett be a határokon a Bécsben történtek miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"Szükségesnek tartjuk ezeket az intézkedéseket, mert a bécsi merénylet valószínű elkövetői közül néhányan még szabadlábon vannak"

- indokolta az intézkedések bevezetését Tomás Petrícek külügyminiszter a televízióban. A miniszter szerint a bécsi áldozatok között cseh állampolgárok nincsenek.

"Az ellenőrzéseket már hétfő este elkezdtük. Pontosabb információkat taktikai szempontból nem hozunk nyilvánosságra"

- mondta Jirí Matzer, a dél-csehországi rendőrség szóvivője a cseh hírügynökségnek. Matzer szerint a határátkelőkön nyugodt a helyzet, a forgalom a koronavírus-járvány miatt is alacsony.

Vezető cseh politikusok pártállásra való tekintet nélkül egybehangzóan elítélték a hétfői bécsi terrortámadást.

"Igen, a Covid-19 nagyon veszélyes, de a Nizzában és Bécsben történt események az európai civilizáció lényege elleni támadások"

írta a Twitteren Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke.

Lubomír Metnar védelmi miniszter leszögezte: a terrorizmus ellen harcolni kell, és a bűncselekmények elkövetőit szigorúan meg kell büntetni.

Ivan Bartoš, a Cseh Kalózpárt elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy szigorúbban kell ellenőrizni az európai országokban működő iszlám imámok tevékenységét. "Az európai és nemzetközi biztonsági szolgálatok szorosabb együttműködésével el kell őket zárni a pénzforrásoktól" - vélte a kalózpárti elnök.

Andrej Babiš miniszterelnök még az éjjel a Twitteren megjelent bejegyzésében együttérzését fejezte ki Ausztria lakosságával, és támogatásáról biztosította Sebastian Kurz osztrák kancellárt.

(MTI)