Csehország január 3-ig meghosszabbítja a határellenőrzést

2023. november 22. - 20:53 | Belföld

Csehország január 3-ig meghosszabbítja az ellenőrzést Szlovákiával közös határain, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek - döntött szerdán a cseh kormány. A döntésről Vít Rakušan cseh belügyminiszter tájékoztatott.

Csehország január 3-ig meghosszabbítja a határellenőrzést
Illusztrációs felvétel (TASR)

A miniszter azt is közölte, hogy november 27-én, hétfőn Magyarországon tanácskoznak a Visegrádi négyek (V4) országai a migrációval kapcsolatos kérdésekről. A cseh V4-elnökség meghívását Gerhard Karner osztrák és Nancy Faeser német belügyminiszter is elfogadta.

Rakušan a kabinet ülése után hangsúlyozta, hogy Prága a régió többi országával összhangban jár el a határellenőrzés során. „Ezzel a döntéssel Csehország egyáltalán nincs egyedül. Mi a szlovák-lengyel határon kialakult helyzetre reagáltunk, amire Ausztria ugyanígy reagált, Ausztriát Németország is követte, és Szlovákia is ellenőrzi Magyarországgal közös határait. Egyszerűen beindult a migrációs dominóelv" - mondta.

Ez azt mutatja – tette hozzá a belügyminiszter -, hogy Európában régóta nincs közös megoldás a belső határvédelemre és a migrációs politikára.

A cseh kormány október 4-én döntött úgy, hogy ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezet be Szlovákiával közös határain, eredetileg tíz napra vezették be az intézkedést.

Petr Fiala cseh miniszterelnök tájékoztatása szerint Lengyelország és Ausztria lépéseire válaszul hozták meg ezt a döntést. Az intézkedést később többször is meghosszabbították.

Rakušan szerdán arról is tájékoztatott, hogy november 20-ig 398 962 személyt ellenőriztek a szlovák-cseh határon. A rendőrség 1167, az illegális migrációban érintett személyt azonosított, és 56 személyt vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával.

A cseh belügyminiszter egyúttal köszönetet mondott Szlovákiának a jó együttműködésért és a migránsokra érvényes visszafogadási megállapodás tiszteletben tartásáért. Szerinte ennek köszönhető, hogy Csehország szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhet, és nem kell visszaállítania az állandó határellenőrzéseket.

TASR