Csehország kész befogadni szíriai menekülteket

2016. március 9. - 11:57 | Külföld

Csehország felkészült a jelenleg Törökországban tartózkodó szír menekültek befogadására, jelentette be Bohuslav Sobotka. Az ország így teljesítené az Európai Unió által felállított menekült kvóták Csehországra kiszabott részét, ugyanakkor a cseh miniszterelnök a kvóta megemelését elutasítja - adta hírül a CTK, cseh hírügynökség. Sobotoka hozzátette: arra számít, hogy a törökországi menekült-táborokból Csehországba szállított szír menekülteket csak ideiglenesen telepítik le.

Csehország kész befogadni szíriai menekülteket

A Törökország és az Európai Unió között folytatott tárgyalásokon Ankara azt javasolta, hogy az EU tagállamai vegyenek át egy szír állampolgárt minden egyes Görögországba illegálisan átjutott, de Törökországba visszaküldött háborús menekültért cserébe. "Ami ezt a cseremegállapodást illeti, azt várom, hogy csak ideiglenes megoldás lesz, mivel egyetlen szír állampolgárnak sem felel majd meg, hogy csak azért fizessen az embercsempészeknek, hogy lássa Leszbosz szigetét, majd visszaszállítják Törökországba.

Ismert: idén Görögországba és Olaszországba 141 ezer menekült érkezett, tehát csaknem hétszer több ember, mint tavaly. A most felállított rendszer csak annak megkezdése után fog működni, utána fokozatosan értelmét veszti, kimerül. Sobotka reméli, hogy a megoldás jelentősen csökkentheti az Európa érkező migrációs hullámot. "Nincs szó semmilyen új kvótákról vagy új rendszerről, csupán jobban kihasználjuk a már létező kötelezettségvállalásokat. Úgy vélem, hogy ráadásul ez így jobb is, mert Törökországból szíreket helyezünk át" - fejtette ki Sobotka azzal, hogy a jelenleg érvényes megállapodás más állampolgárokra is vonatkozik.

Ahelyett, hogy 20-30 szírt vennénk át Görögországból, a mostani megállapodás értelmében 20-30 szírt fogunk átvenni Törökországból. Ennyi az összes különbség - tette hozzá Sobotka. Az ellenzéki Polgári Párt (ODS) ugyanakkor a megállapodást Csehország verségének tartja és Brüsszel győzelmének, amely során érvényre tudta juttatni az értelmetlen és funkció nélküli kvótákat. Az ODS szerint ugyanis az eredeti megállapodásban nincs szó a görög szigetekről Törökországba visszatelepített szíriai menekültekről, éppen ezért a törökországi menekültek befogadásáról továbbra sem lehet szó.

Csehország tavaly önkéntesen felajánlotta, hogy 1100 menekültet vesz át Olaszországból és Görögországból. További 1691 menekült befogadására a szintén tavalyi európai uniós belügyminiszteri döntés kötelezi Csehországot. Prága néhány más országgal együtt, köztük Magyarországgal és Szlovákiával, ezt a döntést vitatja és ellenzi.